Politie Groningen

Persberichten woensdag 9 maart 2005

Provincie Groningen 09-03-2005 -

Veendam: automobilist bedreigt agenten
Aan de Jakob Bruggemalaan in Veendam heeft de politie dinsdagavond een 61-jarige man uit Veendam aangehouden. De man reed in een auto en droeg geen autogordel. Een politiepatrouille zag de man rijden en gaf hem een stopteken. De man gaf zijn autopapieren af en reed toen snel weg. Hij werd kort daarop weer aan de kant gezet. De man werd kwaad en bedreigde één van de agenten meerdere keren met de dood. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Sappemeer: hennepkwekerij
Naar aanleiding van anonieme tips en de constatering van een extreem hoog stroomverbruik stelde de politie dinsdagmiddag een onderzoek in, in een leegstaand bedrijfspand aan de Noorderstraat in Sappemeer. In het gebouw werd een zeer professioneel opgezette hennepplantage aangetroffen, waar ruim 1500 hennepplanten groeiden die automatisch werden bevochtigd. Daarnaast werden elders in het pand nog ruim 324 hennepstekjes aangetroffen. De kwekerij is na overleg met de Officier van Justitie onmiddellijk ontmanteld. Hennepplanten, stekjes en kweekapparatuur zijn in beslag genomen en direct vernietigd. De politie onderzoekt wie de eigenaar van de kwekerij is.

Winschoten: belediging
Wegens belediging heeft de politie dinsdagmiddag aan het Marktplein in Winschoten een 37-jarige man uit Winschoten aangehouden. De man reed in een auto en hij en zijn passagiere droegen geen autogordel. Naar aanleiding daarvan vond een politiecontrole plaats waarbij de bestuurder geen rijbewijs kon tonen. De man begon daarop de agenten uit te schelden waarop hij werd aangehouden voor belediging. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden zonder gordel, het niet tonen van zijn rijbewijs en belediging.

Appingedam: bromfietscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag aan de Delfzijlsterweg in Appingedam een bromfietscontrole gehouden. Daarbij werden 15 brommers en snorfietsen gecontroleerd. De politie maakte 11 processen-verbaal op. Zes keer werd bekeurd voor een te hoog vermogen (constructiesnelheid) en vijf bekeuringen werden opgemaakt voor technische onvolkomenheden en het ontbreken van een verzekering.

Hoogezand: mannen aangehouden bij controle
De politie heeft dinsdagmiddag tijdens een verkeerscontrole aan de Kerkstraat in Hoogezand een 20-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man mannen zaten in een auto die bij de controle werd staande gehouden omdat de bestuurder (20) geen gordel droeg en hij niet handsfree telefoneerde. Omdat de bestuurder ook geen rijbewijs kon tonen en zich ook op geen enkele andere manier kon legitimeren, werd hij in een politiebusje geplaatst terwijl zijn passagier in de auto bleef zitten. De persoonsgegevens van de bestuurder konden niet worden vastgesteld, waarop een nader onderzoek werd ingesteld. De man bleek in het bezit te zijn van een groot geldbedrag, 4 mobiele telefoons en in totaal 22 gram cocaïne. Toen de politiemensen daarop een onderzoek wilden instellen in de auto van de verdachte begon de passagier handelingen te verrichten tussen de voorstoelen van de auto. Hij kon daarvan worden weerhouden en bij onderzoek werd tussen de stoelen een geladen vuurwapen (pistool) aangetroffen. Beide mannen zijn daarop aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ze zijn ingesloten voor nader verhoor. Telefoons, pistool, harddrugs en het geld zijn door de politie in beslag genomen voor nader onderzoek.

Stadskanaal: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Aziëlaan in Stadskanaal is dinsdagmorgen een 20-jarige man uit Musselkanaal gewond geraakt. De auto van het slachtoffer werd, toen hij op de kruising met de Engelandlaan afremde voor een overstekende voetganger, van achteren aangereden door een andere auto, bestuurd door een 51-jarige man uit Stadskanaal. Het slachtoffer liep nekklachten op en is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis.

Hoogezand: gordelcontroles
Aan de Meint Veningastraat en de Kerkstraat in Hoogezand heeft de politie dinsdagmiddag controles gehouden op het dragen van autogordels. In totaal werden 620 autos gecontroleerd. Zesendertig mensen kregen een bekeuring van 45 euro voor het niet dragen van de autogordel.

Snelheidscontroles regio: dinsdag
Noordhorn: Rijksstraatweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 43 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 123 km.
Visvliet: Rijksweg N355
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 120 voertuigen, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 136 km.
Appingedam: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 169 voertuigen, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 121 km.
Harkstede: Hoofdweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 550 voertuigen, aantal overtredingen: 55, hoogst gemeten snelheid: 108 km.

Vanavond in Opsporing Noord
In Opsporing Noord zijn vanavond (woensdag) weer diverse zaken te zien waarbij de politie de hulp van burgers inroept bij het oplossen van diverse misdrijven die hebben plaatsgevonden in de provincie Groningen. Onder meer worden er beelden getoond van jeugdige inbrekers die in Lewenborg in Groningen betrokken waren bij een inbraak, maar mogelijk ook werkzaam zijn geweest in de omgeving van Groningen. Zo wordt er aandacht besteed aan de vermissing van de Stadjer Normen Kooistra. Hij is sinds 14 februari 2005 spoorloos, nadat hij op zijn snorfiets was vertrokken naar Zuidwolde. Er worden beelden getoond van een vermist gezin uit Stadskanaal. Het betreft een vader en vier kinderen die in afwachting van een asielaanvraag verbleven in een woning in Stadskanaal, maar plotseling met de noorderzon zijn vertrokken. De politie heeft bij inbrekers diverse sieraden gevonden die vermoedelijk afkomstig zijn van inbraken in de omgeving Delfzijl. Deze sieraden worden getoond. Evenals de vorige keer worden er ook weer enkele dure fietsen in beeld gebracht die in Groningen bij helers zijn gevonden en waarvan de eigenaar niet te achterhalen is. Gewoontegetrouw passeren diverse fotos en videobeelden van inbrekers tijdens hun werkzaamheden. Als laatste item wordt een oproep gedaan om getuigen van een dodelijk ongeval op 7 februari op de Geert Veenhuizenweg bij Veendam.

Snelheidscontroles
Op de Beneluxweg in Groningen werden dinsdag tussen 11.00 en 13.30 uur 1808 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 83 te hard. De hoogst genoteerde reed 105 km/u waar maximaal 70 was toegestaan.
Op de Diamantlaan in Groningen werden dinsdagmorgen 692 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 23 te hard. De hoogst genoteerde reed hier 72 km/u. Toegestaan was 50 km/u.
Op de Osloweg (50 km/u) werden dinsdagmiddag 870 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 69 te hard (hoogste 75 km/u).

Groningen: roodlichtcontrole
Bij een roodlichtcontrole op de Pleiadenlaan werden bijna 500 fietsers gecontroleerd. Daarvan reden er 47 door rood. Zij kregen een bekeuring.