Openbaar Ministerie

Persberichten
Leeuwarden, 4 maart 2005

Tientallen jongeren aangehouden in drugsonderzoek Bolsward

De politie Fryslân heeft de afgelopen twee maanden met de aanhouding van ruim 30 jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar uit Bolsward en omgeving het drugscircuit in Bolsward een flinke slag toegebracht. Twaalf personen worden verdacht van handel in harddrugs (speed, XTC en cocaïne). Van de twaalf zitten nog acht in voorarrest: jongemannen van respectievelijk 17, 18 (2x), 19 (2x), 20 en 24 jaar en een man van 41-jaar. Deze laatste wordt, samen met een 18-jarige en een 19-jarige, als hoofddealer gezien. De handel in drugs vond vooral plaats in het centrum en de horeca van Bolsward.

De overige jongeren worden verdacht van het bezit van harddrugs. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep harddrugsgebruikers in en rond Bolsward uit ongeveer 100, veelal jeugdige, personen bestaat. De politie verwacht de komende tijd nog een groot aantal afnemers te horen.

Een deel van de aangehouden jongeren wordt ook verdacht van andere strafbare feiten, zoals openlijke geweldpleging. Tijdens "slooptochten" door Bolsward moesten onder andere brievenbussen en ruiten het ontgelden. Daarnaast worden drie jongemannen ervan verdacht dat zij een Bolswarder op een gewelddadige manier van zijn GSM hebben beroofd. De Bolswarder durfde destijds, uit angst voor de daders, geen aangifte te doen. Bij een aantal verdachten is een computer in beslag genomen; op één computer werd kinderporno aangetroffen. Hiernaar wordt een onderzoek ingesteld.

Aanleiding onderzoek

De aanleiding tot het onderzoek waren signalen over veelvuldig drugsgebruik onder jeugdigen in de Zuidwesthoek, met name in Bolsward. Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op de handel in verdovende middelen onder jongeren over de afgelopen 3 jaar. Het onderzoek staat los van de vechtpartij, die enkele weken geleden in het centrum van Bolsward tussen de politie en jongeren plaatsvond. Overigens was een aantal van de aangehouden jongeren daar wel bij betrokken.