Waterschap Roer & Overmaas


09-03-2005

Persinformatie: Waterschap schrapt overbodige bureaucratie

Vanaf 1 november 2003 zijn overheden wettelijk verplicht om alle ruimtelijke plannen die van invloed (kunnen) zijn op de waterhuishouding voor advies voor te leggen aan de waterbeheerders. In juli 2004 hebben de waterbeheerders (i.c. Waterschap Roer en Overmaas, Waterschapsbedrijf Limburg, provincie Limburg en Rijkswaterstaat) hun krachten gebundeld in een zogenaamd watertoetsloket (met een speciaal e-mailadres en telefoonnummers). Voor het gebied in Zuid- en Midden-Limburg vanaf Roermond is het watertoetsloket ondergebracht bij het Waterschap Roer en Overmaas.
Teneinde de bureaucratie verder terug te dringen heeft het waterschap besloten een ondergrens te hanteren voor het indienen van ruimtelijke plannen. Uiteindelijk zal éénderde van de aanvragen niet meer nodig zijn.

Het afgelopen jaar heeft het watertoetsloket Roer en Overmaas 300 plannen ontvangen. De ervaring leert dat éénderde deel van de plannen geen of slechts een zeer geringe invloed op de waterhuishouding heeft. Deze zullen niet meer door het watertoetsloket worden behandeld.

Het betreft vooral eenvoudige plannen. Bijvoorbeeld kleine woningbouwprojecten (kleiner dan 1000 m2 verhard- of dakoppervlak, gebouwuitbreidingen en bijgebouwen, maar ook functiewijzigingen van gebouwen, vernieuwbouw en interne verbouwingen inclusief dakkapellen, schuttingen en carports) die geen gevolgen hebben voor de waterhuishouding. Deze plannen hoeven niet meer naar het watertoetsloket te worden gestuurd. Wel blijft het mogelijk om informatie te vragen bij het watertoetsloket. Van de gemeenten wordt wel verwacht dat de uitgangspunten van duurzaam stedelijk waterbeheer zullen worden toegepast. Initiatieven die nabij de beken, Maaskaden en in de uiterwaarden van de Maas liggen, moeten wel de procedure van de watertoets blijven doorlopen.

De ondergrens watertoets wordt in een nieuwsbrief naar gemeenten en planologische adviesbureaus gestuurd. Gedetailleerde informatie is te downloaden aan het einde van deze pagina.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205779.
Toepassingsbereik ruimtelijke plannen en "ondergrens" watertoets Zie het origineel
Download bestand(10 Kb)