Gemeente Coevorden

Werken
Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Deelgebiedscommissies Buitengewoon Platteland aan de slag

Buitengewoon Platteland

Met het vaststellen van de kadernotitie Buitengewoon Platteland en het instellen van de deelgebiedscommissies, is gisteravond een belangrijke mijlpaal bereikt in het plattelandsproject van de gemeente Coevorden. Na ruim twee jaar van intensieve voorbereiding, waarbij het overleg met de voorzitters van de verenigingen voor Plaatselijk Belang en Dorpsbelangen centraal stond, was gisteravond de gemeenteraad aan zet. De raad heeft zich tijdens de voorbereidingsperiode bewust op afstand gehouden: de kaders voor het plattelandsbeleid zoals deze nu zijn geformuleerd, zijn tot stand gekomen in samenwerking met de bevolking, de verenigingen voor Plaatselijk Belang en Dorpsbelangen en de professionele organisaties die actief zijn op het platteland.

Het is nu aan de deelgebiedscommissies om met de vastgestelde kaders aan de slag te gaan. Hun taak is om initiatieven te ontplooien voor projecten op het platteland, maar vooral ook om de bevolking te stimuleren en de adviseren om dit te doen. De deelgebiedscommissies zetten zaken in gang: het is niet de bedoeling dat ze zelf projecten gaan uitvoeren. De leden volgen actief de ontwikkelingen in hun deelgebied en stimuleren initiatieven van de bevolking richting gemeente (bottom up). Rode draad daarbij wordt steeds gevormd door de ontwikkelingen op het platteland, waarbij de kadernota als `startagenda' dient. De commissie is het aanspreekpunt voor alle inwoners. De uiteindelijke besluitvorming over voorstellen uit de deelgebiedscommissies gebeurt door het college van B en W of door de gemeenteraad.

Vier deelgebieden In het project Buitengewoon Platteland wordt gewerkt met vier deelgebiedscommissies (zie bijlage). Als voorzitter van de deelgebiedscommissies zijn aangetrokken de heer E. Thiele uit De Kiel (deelgebied 1), mevrouw H.A. Remmelts-van Royen uit Gees (deelgebied 2), de heer B. Rouwkema uit Geesbrug (deelgebied 3) en de heer H. Kruizinga uit Dalen (deelgebied 4). De leden van de deelgebiedscommissies, ongeveer 40 in totaal, hebben zitting `zonder last of ruggespraak'. In iedere commissies zitten één of meerdere vertegenwoordigers van de verenigingen voor Plaatselijk belang of Dorpsbelangen uit het gebied. Ook zij vormen echter geen directe vertegenwoordiging van hun achterban, maar opereren zonder eigen belangen.

Projecten Hoewel vandaag een `formele start' van het project plaatsvindt, heeft de gemeente Coevorden al verschillende projecten op de agenda staan die naadloos passen in het plattelandsbeleid. Voorbeelden daarvan zijn het accommodatiebeleid, het volkshuisvestingbeleid, de Poort van Klenckeland, Jeugdzorgboerderijen en Hangplekken voor jongeren.

Voor de concept-kadernota Buitengewoon Platteland en andere achtergrondinfo over het project - zie www.buitengewoonplatteland.nl .