Gemeente Coevorden

Werken Recreëren

Adres gemeente coevorden: postbus 2 7740 AA Coevorden Tel (0524) 59 85 98 Fax (0524) 59 85 55 info@coevorden.nl

Gemeenteraad niet onjuist geïnformeerd over lening aan Regionaal Overslag Centrum

Het college van de gemeente Coevorden heeft eind 2003 onderzoekers van Deloitte en Touche gevraagd een vertrouwelijk onderzoek uit te voeren naar de vraag of de gemeenteraad in 2003 juist of onjuist is geïnformeerd over een lening van ruim een miljoen euro aan het Regionaal Overslag Centrum (ROC) in Coevorden. De accountants hebben het onderzoek nu afgerond

Op basis van dit accountantsonderzoek heeft het college geconstateerd dat het voormalige college onder burgemeester Jansema in 2003 de gemeenteraad niet onjuist heeft geïnformeerd. Net als de accountants constateert het college tevens dat uit de onderzochte feiten geen onregelmatigheden blijken. De geldlening die verstrekt is aan het Regionaal Overslag Centrum (ROC) in Coevorden is ook opgenomen in het vastgestelde jaarverslag 2003.

De onderzoekers constateren wel dat door de wisselingen en verschuivingen in portefeuilles eind 2003 bij het bestuur en de ambtelijke organisatie onduidelijkheid bestond over de verantwoordelijkheden. Dit leidde in enkele gevallen tot misverstanden. De wijze van rapporteren en adviseren door de ambtelijke organisatie volgens de onderzoekers in enkele gevallen niet aan de eisen die daaraan gesteld mochten worden.

Op basis van deze bevindingen heeft het college besloten de programmatische aanpak van werkzaamheden te beëindigen en alle werkzaamheden op economisch gebied onder te brengen in de lijnorganisatie bij de afdeling ruimtelijke zaken. En nadrukkelijker dan tot nu toe het geval is, zal per project een portefeuillehouder als verantwoordelijke bestuurder worden aangewezen.

Gedurende het onderzoek heeft het college een direct betrokken ambtenaar buitengewoon verlof verleend. Het college heeft helaas moeten constateren, dat gedurende dit vertrouwelijke onderzoek de media de aandacht richtten op de direct betrokken ambtenaar. Dit ondanks de mededeling van de burgemeester, dat deze ambtenaar hangende dit onderzoek uit de wind is gehouden. Het college wil benadrukken dat er nimmer een onderzoek naar het functioneren van deze ambtenaar heeft plaatsgevonden. In december 2004 is dit buitengewoon verlof opgeheven en heeft deze ambtenaar zijn werkzaamheden weer kunnen hervatten.