Gemeente Boxmeer


Content omlijsting Content omlijsting

IBA-traject succesvol geweest!

De afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente Boxmeer heeft in de buitengebieden van de gemeente de plaatsing van 90 hoogwaardige mini-zuiveringsinstallaties, zogenaamde IBA-systemen, afgerond. Op enkele plekken moeten de puntjes nog op de i gezet worden, maar alle installaties zijn inmiddels geplaatst.

IBA in plaats van aanleg gewone riolering
Per 1 januari 2005 is het verplicht voor perceeleigenaren in de buitengebieden van de gemeente om, in het kader van de Wet Milieubeheer, het vrijkomende afvalwater te zuiveren. In tegenstelling tot veel omliggende gemeenten, die kozen voor de aanleg van gewone riolering, is in gemeente Boxmeer gekozen te saneren met behulp van de IBA-systemen (Individuele Behandeling van Afvalwater). Met deze aanpak wordt het huishoudelijke afvalwater gezuiverd op het perceel zelf en wordt het bestaande rioleringsstelsel niet extra belast.

Wethouder Gijs Moes sluit de laatste IBA-installatie aan bij t Veerhuis in Oeffelt. Op de foto vlnr: Hans van de Homberg (perceeleigenaar), John Arts (ambtelijke medewerker gemeente Boxmeer), Nicolette Rademaker (eigenaresse Veerhuis) en wethouder Gijs Moes.

Gemeente helpt perceeleigenaren
De gemeente heeft het voortouw genomen om de betrokken perceeleigenaren te ontzorgen. Tegen een (verhoudingsgewijs geringe) eigen bijdrage van 2.135 per huishouden konden eigenaren aansluiten bij het door de gemeente geregisseerde IBA-project. IBA gebruikers betalen jaarlijks rioolrecht en verontreinigingsheffing, net als iedereen die op de gewone riolering is aangesloten. Hierdoor worden alle perceeleigenaren in gemeente Boxmeer, voor zover dit mogelijk is, gelijk behandeld.

Lagere kosten
De hele aanpak is gericht op het behalen van de maatschappelijk laagste kosten, met waarborging van de lange termijn. De aanleg van hoogrendements mini-zuiveringsinstallaties kost de gemeente gemiddeld minder dan 8.000 per huishouden, waar de kosten voor aanleg van riolering niet zelden een veelvoud hiervan bedragen. Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de installaties, dat voor 20 jaar is vastgelegd.