Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

zoeken

Wmo-AWBZ


Zorginstellingen krijgen meer verantwoordelijkheid voor investeringen

Nieuwsbericht, 8-3-2005

In de toekomst draagt de zorgsector volledig risico voor de investeringen in huisvesting.

Dat schrijft minister Hoogervorst vandaag aan de Tweede Kamer. Straks heeft de zorgsector geen toestemming van de overheid meer nodig om te kunnen bouwen. Instellingen gaan zelf bepalen hoe ze investeren in huisvesting. Ook beslissen ze zelf hoe ze de kosten ervan kunnen terugverdienen met het leveren van zorg.
Verblijfsinstellingen kunnen de kosten van bouw bijvoorbeeld 'verdienen' met de tarieven voor de AWBZ-functie `verblijf'. In deze tarieven zit ook een vergoeding voor de wooncomponent. Cliënten profiteren van dit besluit omdat de instelling meer rekening zal houden met hun woonwensen.

Naar verwachting worden instellingen in 2012 volledig verantwoordelijk voor de kapitaallasten van huisvesting. Na de invoering van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) in de llop van 2005 volgt er een aanloopperiode en een overgangsperiode van zes jaar. In die tijd kunnen instellingen wennen aan de bedrijfsrisico's die de verantwoordelijkheid voor de investeringen met zich mee brengt.

De WTZi vervangt per 2006 de Wet ziekenhuisvoorzieningen (WZV). Een belangrijk doel van de WTZi is het geven van meer verantwoordelijkheid en vrijheid aan intramurale zorginstellingen.
De WTZi biedt een opening voor het uitkeren van winst. Voordat er winst kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders, is er echter een kabinetsbesluit nodig. De Kamerbrief gaat in op de voorwaarden waaronder instellingen winst kunnen uitkeren.

Verwijzingen


* Transparante en integrale tarieven in de gezondheidszorg Kamerstuk | 8-3-2005

* Prestatiebekostiging zorginstellingen in toekomst uitgebreid Persbericht | 8-3-2005


________