Gemeente Den Haag

maart 2005
Brandveiligheid Tramtunnel: College neemt aanbevelingen TNO over (9 maart)

De brandveiligheid in het Kalvermarktdeel van de tramtunnel is gelijkwaardig aan de veiligheid in de overige delen van de tramtunnel. Dat is de belangrijkste conclusie van TNO Ruimte en Infrastructuur in hun onderzoek naar de brandveiligheid in dit deel van de Haagse Tramtunnel.

Het onderzoek naar de brandveiligheid vond plaats naar aanleiding van vragen van de
gemeenteraad over de brandveiligheid in dit tunneldeel, met name over het aantal vluchtdeuren. TNO concludeert nu dat de afstand tot de noodvluchtdeuren in het Kalvermarktdeel van de Tramtunnel voor de brandveiligheid een ondergeschikte rol speelt omdat de passagiers bij brand tamelijk risicoloos in de richting van station Spui kunnen vluchten.

Wel doet TNO een aantal aanbevelingen die de brandveiligheid in dit tunneldeel verder kunnen verbeteren. Het gaat hier om aanvullende maatregelen over het achteruitrijden van trams en de aanpassing van de vluchtwegbebording in dit deel van de tunnel. Daarnaast beveelt TNO aan om nog eens goed te kijken naar de rookontwikkeling in het tunneldeel, zodat definitief kan worden vastgesteld dat er inderdaad sprake is van reëel ingeschatte evacuatietijd.

Het college van B&W is van mening dat een dergelijke onderzoeken de kennis van en het inzicht in de veiligheid van de tramtunnel kan en zal vergroten. Daarom verzoekt het college om deze nadere onderzoeken in overleg met de Brandweer en de HTM, tegelijkertijd met de invoering van de wettelijke veiligheidsregels voor tunnels te laten uitvoeren.