Gemeente Soest

Energiecertificaat

Datum: 09/03/2005

Belangstelling voor energiecertificaat bestaande woning is groot.

Het verplichte energiecertificaat (EPBD) voor de bestaande woning gaat in per 1 januari 2007. De wijkbewoners van Oranjebuurt en Soest-Zuid hebben veel belangstelling voor dit certificaat. Nagenoeg alle huizen in beide wijken zijn gebouwd vóór 1980. In de periode dat er nauwelijks of geen aandacht bestaat voor de noodzakelijke isolatie van huizen. Vooral isolatie van dak, spouwmuur, vloer en dubbele beglazing. Een en ander blijkt uit de onlangs gehouden workshops 'energie' in de wijken.

Bewoners van de Oranjebuurt aan de slag met energiebesparing

Bewoners van de Oranjebuurt aan de slag met energiebesparing

Het energiecertificaat moet door de eigenaar/bewoner, bij de overdracht van het huis, op verzoek van de koper of huurder worden getoond. Het certificaat is ook verplicht voor woningcorporaties en woningbouwverenigingen. Met het certificaat wordt de energie-index van een woning vastgelegd. Deze index wordt gevormd door de verhouding tussen oppervlakte, gasverbruik en isolatie van de woning.

Door het uit laten brengen van een EnergiePrestatieAdvies (EPA) is het mogelijk de energie-index van de woning te bepalen. Een EPA is een maatwerkadvies van een onafhankelijk gecertificeerde adviseur over de mogelijkheden om vooral, door isolatie, gas te besparen. Van de jaarlijkse behoefte aan gas wordt ongeveer 80% gebruikt voor het verwarmen van de woning. De noodzaak om het huis te isoleren is hiermee aangegeven. De inwoners van Oranjebuurt betreuren het overigens dat er van overheidswege geen subsidie meer beschikbaar is voor het treffen van grote energiebesparende maatregelen.

Met het advies wordt tevens duidelijk of duurzame energie opwekking een mogelijkheid is. Het gaat dan in het bijzonder om zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit of gekoppeld aan een zonneboiler. Tijdens de avond in Soest-Zuid geven de bewoners aan belangstelling te hebben voor een inventarisatie naar de collectieve mogelijkheden voor de opwekking van zonne-energie in de wijk. De coördinatie voor een dergelijk onderzoek moet bij de gemeente of de bewonersvereniging liggen.

De gemeentelijke workshops 'Energie' worden georganiseerd in het kader van het klimaatbeleid van de gemeente Soest. Naast een voorlichtend karakter voor de deelnemers inventariseert de gemeente wat de inwoners zelf denken te doen aan energiebesparen. Aan beide workshops elk heeft het maximale aantal deelnemers van 25 wijkbewoners deelgenomen.

De laatste workshop 'Energie' wordt op 10 maart aanstaande gehouden in Soesterberg.



© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer