Nieuw-Vlaamse Alliantie


Tanzania: N-VA vraagt regering belangenconflict in te roepen (09/03/05)

Met enige vertraging schijnt ook premier Verhofstadt zijn geweten te ontdekken. Ook hij laat nu weten fundamentele bedenkingen te hebben bij het verlenen van de exportlicentie voor de wapenfabriek in Tanzania.

De N-VA is tevreden dat de VLD-ministers hun geweten hebben ontdekt, maar ergert zich mateloos aan de onnozele uitvluchten van beide excellenties die stellen niets te kunnen doen omdat het verlenen van exportlicenties een bevoegdheid van de gewesten is. De federale regering kan wel degelijk optreden. Vermits beide ministers zelf reeds aangeven dat het verlenen van deze licentie rechtstreeks indruist tegen het Belgisch buitenlands beleid in de regio van de Grote Meren, kan de regering een belangenconflict inroepen tegen deze beslissing van het Waals gewest. Natuurlijk vraagt dat iets meer politieke moed dan het geven van wat vrijblijvende commentaar aan krantenredacties.

Patrick De Groote zal in de Kamer het initiatief nemen om met een spoedresolutie de regering aan te sporen tot het inroepen van een belangenconflict. Dan zal duidelijk worden hoe luid de stem van het geweten klinkt bij beide excellenties.

Nog vandaag zal Kris Van Dijck in het Vlaams parlement minister Moerman ondervragen over de houding van de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering bij het behandelen van dit dossier door de Delcrederedienst.

Auteur:
Kris Van Dijck, fractieleider N-VA Vlaams parlement Patrick De Groote, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be