FNV

Nieuw WAO-stelsel toch op 1 januari

Het nieuwe WAO-stelsel wordt toch op 1 januari 2006 ingevoerd. Daarmee gaat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten omhoog van 70 naar 75 procent. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vond de manier waarop het kabinet dit bekendmaakte 'een vertoning', zo vertelt hij in FNV e-Magazine van 9 maart.

"Het was een onbegrijpelijke bijeenkomst", zo typeert FNV-voorzitter Lodewijk de Waal de vergadering die gisteren tussen kabinet en sociale partners plaatsvond over het invoeringstraject van de stelselherziening van de WAO.

"De uitkomst was dat het stelsel gewoon op 1 januari aanstaande wordt ingevoerd. Waarom wij hierbij moesten zijn weet ik niet. Misschien om als getuigen te dienen. Ik vond het een vertoning."

In elk geval komt er een financiële overgangsregeling die eerlijke concurrentie tussen UWV en private verzekeraars mogelijk moet maken. "Voor ons is van belang dat duurzaam arbeidsongeschikten een hogere uitkering krijgen en dat de dossiers geen ellenlange wegen gaan afleggen. Het ziet er naar uit dat dat in orde is."

Sinds oktober zijn de herbeoordelingen van WAO-uitkeringen aan de gang. De helft van de gekeurden tot nu toe verliezen hun uitkering of krijgen een lager bedrag. Minister De Geus is blij met het resultaat, De Waal minder.

"Het is pas een geweldig succes als die mensen ook aan een baan worden geholpen. Je moet niet alleen je computer scherper afstellen, daar schiet niemand wat mee op."

De FNV zal gedupeerde leden via individuele belangenbehartiging helpen. Ook aan de CAO-tafel zal de vakbeweging garanties proberen af te dwingen van de werkgevers. "Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: FNV-bonden willen duidelijkheid over Afganistan; Meer geld voor kinderopvang; FNV werkt samen met Mama Cash; en Lidl en Aldi liever voor hun personeel.

Lees meer

9 maart 2005
FNV e-Magazine 9 maart 2005.htm