CBS

Omzet horeca hoger in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2004 heeft de horeca 0,9 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Over de eerste drie kwartalen van 2004 kwam de omzet nog 0,7 procent lager uit. De totale omzet in 2004 was 0,3 procent lager dan in 2003.

De prijzen in de horeca lagen in het laatste kwartaal van 2004 gemiddeld 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume nam met 0,3 procent af. Dit is de laagste volumedaling van de afgelopen zestien kwartalen.

Omzetgroei hotels het grootst

De omzet van hotels, inclusief de pensions en conferentieoorden, nam in het vierde kwartaal van 2004 met 2 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De totale omzet in 2004 was desondanks 0,2 procent lager dan in 2003.

De cafés boekten in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De prijzen stegen in die periode met 1,6 procent. Per saldo was het omzetvolume 1,1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2003. Het omzetvolume in heel 2004 kwam 2,3 procent lager uit dan in 2003. Dit is al het vierde jaar op rij dat het omzetvolume van cafés daalt. Sinds 2000 is het omzetvolume bij de cafés met 15 procent gekrompen.

Hogere omzet restaurants, lagere omzet cafetaria's

Ook de restaurants realiseerden meer omzet in het vierde kwartaal van 2004. De toename van 1,6 procent is echter volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. De restaurants behaalden in 2004 nagenoeg dezelfde omzet als in 2003. Het omzetvolume nam af met 1,4 procent.

In tegenstelling tot de rest van de horeca leden de cafetaria's in het vierde kwartaal van 2004 omzetverlies. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2003 lag de omzet 1,4 procent lager. De totale omzet in 2004 was 0,7 procent lager dan in 2003. Het omzetverlies werd nog enigszins beperkt door een bovengemiddelde prijsstijging. Per saldo is het volume bij de cafetaria's met 3,9 procent gedaald in het vierde kwartaal van 2004 en met 2,8 procent over het hele jaar.

Technische toelichting

De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld.

Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers van het CBS.

De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfood-restaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.

De meest recente gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande perioden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabel zijn de bijgestelde cijfers cursief aangegeven.

PB05-028

9 maart 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht