Gemeente Almelo

Almelo peilt meningen via Internetpanel

Almelo peilt meningen via Internetpanel

Vanaf april kunnen inwoners van Almelo via een Internetpanel hun mening geven over uiteenlopende onderwerpen. Iedere Almeloër van achttien jaar en ouder kan hieraan deelnemen. Medio maart ontvangen 2500, willekeurig gekozen inwoners, per brief een uitnodiging om mee te doen aan het digitale panel. Inwoners die geen brief ontvangen, maar wel interesse hebben om mee te doen, kunnen zich aanmelden voor het panel via de gemeentelijke website.

Het Internetpanel biedt de gemeente mogelijkheden om snel actuele onderwerpen voor te leggen aan de Almelose bevolking. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt weliswaar dat de samenstelling van een internetpanel niet representatief is voor de gehele bevolking. De gemeente is echter van mening dat de resultaten van waarde zijn om te gebruiken als extra informatiebron bij beleidsontwikkeling en besluitvorming. Ondanks dat de mening van het panel dus kan afwijken van de mening van de Almelose bevolking. Het Internetpanel vormt op deze wijze een extra middel voor de gemeente om inwoners te raadplegen over het te voeren beleid.

Onderwerpen
Dit jaar houdt de gemeente vier tot zes digitale enquêtes. Mogelijke onderwerpen zijn de dienstverlening van de gemeente, het imago van de stad, wijkgericht werken, het belang van evenementen of de integratie van nieuwkomers. De gemeenteraad bepaalt, in samenspraak met het college van b en w, de onderwerpen waarover panelleden hun mening kunnen geven. Na iedere peiling ontvangen de deelnemers de uitkomsten. Deze worden ook bekend gemaakt via de website www.almelo.nl.

Deelname
Deelnemers aan het Internetpanel ontvangen vier tot zes keer per jaar een email met uitleg en een link naar de vragenlijst. Het beantwoorden van de vragen kost minder dan tien minuten. Het enige vereiste is een computer met een Internetaansluiting. Aanmelden voor het Internetpanel kan via www.almelo.nl/internetpanel . Er is geen maximum aan het aantal mensen dat kan deelnemen aan het Internetpanel. Hoe meer deelnemers, des te waardevoller de informatie uit de digitale enquêtes.