Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl Sanatoriumterrein

Er is een voornemen om op een klein deel van het Sanatoriumterrein in Zeist een zogenaamd buurtschap te creëren. dat is een wijk waar mensen met een verstandelijke beperking temidden van andere bewoners wonen. De buurtschap biedt haar bewoners extra zorg, welzijn en integratie. Daarom stimuleert de Rijksoverheid de ontwikkeling van buurtschappen op diverse plaatsen in het land. Verschillende organisatie waaronder de gemeente Zeist, provincie Utrecht, Stichting Reinaerde (zorg), stichting Altrecht (zorg), en de woningcorporaties van Zeist, onderzoeken of de ontwikkeling van een buurtschap op het Sanatoriumterrein haalbaar is.

Locatie staat vast
De locatie voor de buurtschap staat vast sinds februari 2004. Wel heeft de gemeente toen een aantal randvoorwaarden aangegeven waarbinnen de voornemens voor het buurtschap moeten blijven. De contour voor de buurtschap ligt minder vast dan het lijkt. De contour geeft de oppervlakte aan: 3,5 hectare aan de randen van het Sanatoriumterrein.

Invulling samen met de wijkbewoners
Binnen die contour kunne plek en vorm nog veel kanten op. Hierover worden door middel van workshops zo veel mogelijk samen met de buurtbewoners invulling aangegeven. Er is qua invulling van de contour dus volop ruimte voor ideeën en wensen vanuit de buurt. Uit een haalbaarheidsonderzoek moet blijken of de buurtschap past binnen de eisen die onder andere door zorginstelling Reinaerde en de gemeente zijn gesteld. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vierkante meters, het maximum aantal woningen, de verkeersafwikkeling en het behoud van zoveel mogelijk groen.

Wie ontwikkelen de buurtschap?
Opdrachtgever voor de buurtschap is Stichting Reinaerde. De ontwikkelaar is de zogenaamde VOF Schermerslaan waarin drie woningcorporaties zetelen: De Seyster Veste, De Kombinatie en R.K. Woningbouwvereniging. Stichting Altrecht is de eigenaar van de grond en in die zin bij het project betrokken.
Altrecht is gestart met de ontwikkeling van een gebiedsvisie voor het toekomstig beheer van het hele terrein, inclusief het bos en de directe omgeving. De visie zal voordelen en extras betekenen voor de buurt, zoals het nu gesloten bosgebied toegankelijk en aantrekkelijk maken voor wijkbewoners. De buurtschap moet worden ingepast in de visie
De gemeente is de publiekrechtelijke partij die de randvoorwaarden stelt en controleert deze.

Meedenken?
Wilt u meedenken over het buurtschap? U kunt zich aanmelden bij camiel@meerdancommunicatie.nl of per post bij:
C. Kroesbergen, Keizersgracht 318, 1016 EZ Amsterdam. Hier kunt u zich tevens opgeven voor de workshops die in de loop van 2005 worden gehouden!