Provincie Limburg

Zonder diploma van school? Dus niet hè! Geen enkele leerling verlaat nog zonder diploma het onderwijs. Met

deze woorden riep gedeputeerde Martin Eurlings scholen en alle andere betrokken instanties op, om met hem te gaan voor het hoogst haalbare. Dat gebeurde vandaag tijdens de conferentie zonder diploma van school? Dus niet hè!. Een conferentie over voortijdige schooluitval in Limburg. Samenwerking tussen de verschillende instanties en het brengen van transparantie in de uitvalcijfers zijn voor het behalen van deze doelstelling vereist. Eurlings roept de instanties op om te komen tot goede projecten die leiden tot zichtbare resultaten. Op deze manier hoopt Eurlings, dat hij jongeren over niet al te lange tijd op de werkplek kan toeroepen: Met een diploma van school? Dat werkt hè!

Tijdens de conferentie zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de aantallen jongeren die voortijdig de school verlaten en/of zonder kwalificatie rondlopen. Deze nulmeting werd door Sardes uitgevoerd en vormt het uitgangspunt voor de verdere aanpak. Grootste knelpunt bij de aanpak is dat vooralsnog geen helder zicht is op de aantallen uitvallers. Er zijn grote verschillen in cijfers die uit de verschillende bronnen beschikbaar zijn.
Alhoewel in de laatste jaren al heel wat initiatieven zijn ontwikkeld om de schooluitval terug te dringen, heeft dit nog niet tot het gewenst resultaat geleid.

In het middelbaar beroepsonderwijs is de schooluitval het hoogst. Ongeveer 12% verlaat dit onderwijs voortijdig. In het voortgezet onderwijs is deze uitval beduidend minder, te weten ca. 2%. Vooral de overstap van voortgezet onderwijs (vmbo) naar de ROCs is een risicomoment. De Provincie wil samen met scholen en gemeenten, maar ook met CWIs de schouders er onder zetten.

9-3-2005 13:48

terug

leeg