FNV

Servicecentrum leert zieke beveiligers omgaan met geweld

De beveiligingsbranche wil het ziekteverzuim in de sector binnen ruim twee jaar met 20 procent verminderen. Er komt een servicecentrum dat (langdurig) zieke werknemers op sociaal en medisch gebied gaat begeleiden en leert omgaan met agressie en geweld. Dat staat in een arboplusconvenant dat FNV Bondgenoten samen met werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken heeft ondertekend.

De branche wil grote arbeidsrisico's, zoals werkstress, lichamelijke belasting en agressie, aanpakken. Medewerkers uit de branche krijgen verschillende trainingen, waaronder beter omgaan met agressie en geweld.

Voor de uitvoering van het convenant is in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de sociale partners (werknemers en werkgevers) dragen ieder de helft bij. Het convenant loopt tot april 2007.

In de particuliere beveiligingsbranche werken bijna 27 duizend beveiligingsmedewerkers. Het gaat om uiteenlopende beroepen zoals winkelsurveillant, persoonsbeveiliger of geldtransporteur. In de branche zijn overwegend kleine en middelgrote bedrijven actief.

Werknemers hebben vooral last van agressie en geweld (31,5 procent), klachten aan armen, benen of rug (31,3 procent), werkstress en emotioneel zwaar werk (25,9 procent). In totaal kan het convenant de branche een besparing opleveren van ongeveer 16 miljoen euro.

Het convenant voorziet ook in experimenten om beter inzicht te krijgen in overwerk, de relatie tussen ziekteverzuim en privé-problemen, en hoger ziekteverzuim van bepaalde groepen werknemers.