Gemeente Roermond

Gemeente bindt strijd aan met eikenprocessierups

Al jarenlang zorgt de eikenprocessierups in de zomermaanden voor veel overlast. De brandharen van deze rups veroorzaken bij veel mensen uitslag, jeuk en irritatie aan luchtwegen en ogen. Om deze problemen de komende zomer te beperken, start de gemeente binnenkort met de bestrijding van de eikenprocessierups.

De gemeente bestrijdt de rups voortaan met een biologisch middel. Het bestrijden met chemische middelen hoort daarbij tot het verleden. Branden en zuigen worden tot een minimum beperkt. De periode waarin de rups kan worden bestreden is echter relatief kort. De rups kan worden bestreden zodra de eiken bladeren beginnen te vormen. Dit betekent dat de gemeente in maart en april de eikenprocessierups gaat bestrijden.

Voordelen
In 2004 is in diverse andere gemeenten de eikenprocessierups al biologisch bestreden. De eerste ervaringen met dit middel zijn goed. Door de preventieve werking blijft overlast voor mensen uit. Ook is het werken met dit product voor de betreffende medewerker aangenamer dan werken volgens traditionele methodes zoals zuigen of branden.

Ongevaarlijk voor mens en dier Voor de bestrijding heeft de gemeente de haarden in kaart gebracht, zodat kan worden bepaald waar en wanneer spuiten noodzakelijk is. Het biologisch middel is een bacteriepreparaat dat absoluut ongevaarlijk is voor mens en dier. Ook voor vogels is het middel dus niet gevaarlijk.


* Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op www.minvws.nl/zoeken/vragen/eikenprocessierups

Publicatiedatum: 09.03.2005 Bijgewerkt: 09.03.2005