Vereniging Nederlandse Gemeenten

PRESENTATIE JAARBERICHT 'DUALISME EN DE BURGER'

Op 9 maart wordt het derde jaarbericht van de Begeleidingscommissie van de Vernieuwingsimpuls over het thema 'dualisme en de burger' overhandigd aan minister De Graaf. De overhandiging wordt gevolgd door een debat over de betekenis van het dualisme voor de burgers. De bijeenkomst start vanaf 14.30 uur in Sociëteit De Witte, Plein te Den Haag.

Wat levert dualisme op?
Wat levert dualisme voor burgers op? Dat is de hamvraag waarmee de ontwikkeling en voortgang van de dualisering van het lokaal bestuur kan worden bepaald. Toch is er nog weinig bekend over de gevolgen die dualisme voor burgers en maatschappelijke organisaties heeft.

Onderzoek dualisering
De Begeleidingscommissie van de Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie heeft daarom door de Universiteit van Tilburg een onderzoek laten uitvoeren onder verschillende typen burgers en maatschappelijke organisaties. Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag of dualisering de relatie tussen gemeentebestuur en inwoners beïnvloedt en zo ja, op welke wijze?

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het Jaarbericht van 2005 van de begeleidingscommissie. Dit jaarbericht wordt gepresenteerd tijdens een debatbijeenkomst op 9 maart 2005 in Sociëteit De Witte in Den Haag. Het jaarbericht wordt aangeboden aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer mr. Th.C. de Graaf.

Debatbijeenkomst
Als aanzet voor een bredere discussie over het onderwerp van het jaarbericht vindt na de aanbieding van het jaarbericht aan de minister een debat plaats onder leiding van mr. R.J.J.M. Pans, voorzitter directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Omdat er maar beperkt plaats is, ontvangen wij uw aanmelding graag per omgaande u kunt dit doen via deze link Vernieuwingsimpuls Deze bijeenkomst wordt georganiseerd op initiatief van de Begeleidingscommissie Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie.

De Vernieuwingsimpuls Dualisme en Lokale Democratie is een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, dat wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De Vernieuwingsimpuls organiseert later dit jaar een aantal regionale bijeenkomsten naar aanleiding van het onderwerp van dit jaarbericht. Deze bijeenkomsten worden aangekondigd op: www.vernieuwingsimpuls.nl. Nadere informatie en aanmeldingen via www.congresenstudiecentrum.nl