Verdonk bezoekt COA project inburgeren

Verdonk bezoekt COA-project inburgeren in de centrale opvang

Rijswijk, 7 maart 2005. Minister Verdonk brengt woensdagochtend 9 maart 2005 een werkbezoek in het kader van het project Inburgeren in de centrale opvang. Zij bezoekt het AZC Alkmaar en neemt deel aan de workshop portfolio die door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wordt georganiseerd.

Het COA biedt asielzoekers met een verblijfsvergunning - vergunninghouders - de mogelijkheid te starten met inburgeren in de centrale opvang. Naast het volgen van een opleiding Nederlands als 2e taal en maatschappij oriëntatie maakt het opstellen van een persoonlijk portfolio door de vergunninghouder ook onderdeel uit van dit traject.
De basis van het portfolio wordt gevormd door het inzichtelijk maken van elders verworven competenties van de vergunninghouder. Vergunninghouders hebben ook de mogelijkheid diploma's uit het herkomstland te vertalen en te waarderen en dit op te nemen in het portfolio. Het portfolio vergroot de onafhankelijkheid van de vergunninghouder en draagt bij aan het nemen van zijn eigen verantwoordelijkheid, bij bijvoorbeeld het zoeken naar werk.

De vergunninghouder ontvangt een certificaat als bewijs van deelname, met daar op vermeldt het behaalde niveau van de opleiding. Het COA verzorgt aansluitend een overdrachtsdossier van de vergunninghouder, dat aan de gemeente waar de vergunninghouder zich huisvest, wordt overgedragen.

---


-

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Het COA zorgt voor onderdak gedurende de asielprocedure en bereidt asielzoekers voor op een verblijf in Nederland, terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie. Om deze taken adequaat uit te voeren, werkt het COA nauw samen met organisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Vreemdelingenpolitie (VP) en de Koninklijke Marechaussee (KMar).

Momenteel beheert het COA zo'n 90 opvanglocaties verspreid over Nederland, verdeeld over 12 clusters.
Het COA is een zelfstandig bestuursorgaan dat wordt bekostigd door het minsterie van Justitie. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie is politiek aanspreekbaar.