Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200402053/1
Beroepen van inwoners en bedrijven uit Lisse, Voorhout en Oegstgeest tegen de gedeeltelijke goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Rijnfront" van de gemeente Oegstgeest. Het bestemmingsplan is globaal van opzet en ziet op de toekomstige ontwikkeling van een bedrijventerrein, een woon- en een groengebied. Het gebied wordt omsloten door de Oude Rijn in het westen, de rijksweg A44 in het oosten en de Rijnzichtweg en het Rustenburgerpad in het noorden. In beroep wordt onder meer gesteld dat het bestemmingsplan financieel niet uitvoerbaar is en het onzeker is dat de benodigde ontheffingen op grond van de Flora- en Faunawet zullen worden verleend.


* 200402204/1
Beroepen van de "Vereniging van Eigenaren Bospark Ruighenrode" en van inwoners uit Lochem tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Recreatieterreinen" van de gemeente Lochum. Het bestemmingsplan geeft een actuele regeling voor recreatieterreinen in het buitengebied van Lochum. In het gebied liggen onder meer de recreatiecentra "Ruighenrode" aan de Ploegdijk en "Ruighenrode" aan de Vordenseweg. In beroep wordt gesteld dat de bestemmingsplanprocedure niet goed is verlopen en wordt gesteld dat voorschriften zie betrekking hebben op caravans en recreatiewoningen te beperkend zijn.


* 200403058/1
Hoger beroep van de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Amerika en van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam met betrekking tot het besluit van het college om vrijstelling van het geldende bestemmingsplan en een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van 93 woningen in gebouw "Chicago" aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Het bouwplan maakt de bouw mogelijk van het appartementencomplex op een afstand van 2,65 meter van het gebouw Wilhelmina, een voormalig pakhuis dat is verbouwd en waarin de appartementen zijn ingericht als atelierruimten. De vijf hoogst gelegen verdiepingen van "Chicago" rusten op consoles en steken gedeeltelijk over het gebouw Wilhelmina uit. De "Vereniging Wilhelmina Pakhuis" heeft bezwaar tegen het bouwplan. De rechtbank in Amsterdam heeft in een uitspraak van 8 april 2004 het daar door de Vereniging ingestelde beroep gegrond verklaard.

* 200403061/1
Beroep van de "Stichting Zorgfederatie Oldenzaal" tegen het besluit van het "College bouw ziekenhuizen" waarbij vergunning is verleend voor de bouw van het verzorgingshuis Scholtenhof in Oldenzaal. De vergunning is verleend op grond van de Wet ziekenhuisvoorzieningen. Het onderdeel dagverzorging voor 15 plaatsen en het onderdeel bouwkundige zorginfrastructuur bij scheiden van wonen en zorg voor 125 plaatsen zijn niet in de vergunning opgenomen. Daartegen richt zich het beroep van de Stichting Zorgfederatie.


* 200404378/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend aan een bestaand restaurant, een frituur, een tenniscomplex en een detailhandel in vuurwerk aan de Huibevendreef in Tilburg. De vergunning is verleend voor een uitbreiding van het bedrijf met een autowasstraat en verandering en uitbreiding van de vuurwerk-ompakruimte. In beroep wordt met name gesteld dat het bedrijf geluidhinder zal opleveren.