Stadsdeel Amsterdam-Noord

Conclusies integriteitonderzoek


* Stadsdeel Amsterdam-Noord heeft correct gehandeld
* Privaatrechtelijk geschil over vermeende wanprestatie is basis van conflict

In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord heeft het gemeentelijke bureau integriteit onderzoek gedaan naar eventuele belangenverstrengeling door extern adviseur P.A. van Doorenmalen. De suggestie van belangenverstrengeling werd gedaan door de voorzitter van de SPPH, dhr. G.C. van der Veen. Bureau integriteit heeft het onderzoek niet alleen gericht op regelschending (fraude en corruptie), maar ook op professionaliteit en verantwoordelijkheid van het stadsdeel.

In 1997 heeft stadsdeel Amsterdam-Noord SPPH opdracht gegeven voor het maken van schoolnoodplannen. Na de zomer van 1999 maakte het hoofd van de afdeling onderwijs zicht ernstige zorgen omdat deze plannen nog niet geleverd waren en vroeg Van Doorenmaalen als extern adviseur hierover om advies. Na constatering van vermeende wanprestatie is de relatie met SPPH beëindigd. Aansluitend heeft het hoofd onderwijs vanwege hoge tijdsdruk de productie van schoolnoodplannen gegund aan Van Doorenmalen. "Het stond het standsdeel vrij dit te doen", is één van de conclusies van het onderzoek.


* Overige conclusies:

* Het gaat in feite om een privaatrechtelijk geschil over vermeende wanprestatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
* Het stadsdeel heeft de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen door de extern adviseur in brieven onder het kopje "behandeld door" te noemen en hem vervolgens een opdracht te verlenen.

* Het is voorstelbaar dat SPPH in verwarring is geraakt over de status van Van Doorenmalen, vooral door de vermelding van zijn naam in brieven onder het kopje "behandeld door".
* De opdrachtverstrekking aan Van Doorenmalen verdient geen schoonheidsprijs. Het is niet vast te stellen of deze opdracht schriftelijk is vastgelegd.

* Veel onrust had kunnen worden voorkomen door een directere communicatie in het natraject tussen het stadsdeel en de SPPH, hoewel dit geen gemakkelijke opgave is in een periode waarbij beide partijen slechts via advocaten communiceren.
* Een aantal cruciale stukken is niet boven tafel gekomen ondanks zoektochten door de archieven van het stadsdeel.

Aanbevelingen

* Duidelijke richtlijnen te maken over wie als behandelend ambtenaar mag worden opgevoerd in brieven, waarbij externe adviseurs worden uitgesloten om verwarring te voorkomen.

* Ambtenaren nog eens te wijzen op het grote belang van zorgvuldige archivering.

* Met SPPH te overleggen hoe deze zaak alsnog naar ieders tevredenheid kan worden afgerond.