Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FIFTEEN AMSTERDAM op zoek naar nieuwe topkoks in spé

Amsterdam, woensdag 9 maart 2005 - Vandaag starten Fifteen Amsterdam en Stichting Kookdroom met de werving van jongeren die graag kok willen worden. Werkloze Amsterdamse jongeren tussen de 16 en 24 jaar met een passie voor koken kunnen zich opgeven via de website van Stichting Kookdroom (www.kookdroom.nl). Na een aantal selectieronden krijgen 15 uitverkoren leerlingen de kans om zich in een jaar tijd tot gekwalificeerde kok te ontwikkelen. De opleiding start in mei 2005.

De eerste groep gemotiveerde leerlingen is in augustus 2004 met de koksopleiding van Stichting Kookdroom gestart. Afgelopen december waren alle ontwikkelingen rond de jongeren op de voet te volgen in het programma Jamie s Kitchen Amsterdam (NET5). Maar liefst zeventien leerling-koks zijn nu hard aan het werk om in augustus 2005 hun diploma in ontvangst te kunnen nemen. Stichting Kookdroom zal de fonkelnieuwe koks begeleiden bij hun eerste stappen op het carrièrepad. Vele bekende restaurants hebben al toegezegd de leerlingen na het behalen van hun diploma een baan aan te willen bieden.

Fifteen Amsterdam

Het project Fifteen Amsterdam, dat jonge werklozen een kans biedt, is afgeleid van het Engelse concept. Het restaurant Fifteen in Londen is opgezet door TV-kok Jamie Oliver. Restaurant Fifteen Amsterdam heeft op 14 december 2004 haar deuren voor het publiek geopend. Sindsdien heeft Fifteen Amsterdam vele duizenden gasten kunnen verwelkomen. Het restaurant opende begin maart tevens een Trattoria waar dagelijks, ook zonder te reserveren, een wisselend menu wordt geserveerd.

Stichting Kookdroom

Stichting Kookdroom richt zich, in samenwerking met restaurant Fifteen Amsterdam, op jongeren tussen de 16 en 24 die door verschillende oorzaken weinig kans maken op de huidige arbeidsmarkt en een nieuwe kans verdienen. Het doel van de stichting is om deze jongeren op te leiden tot koks en ze te inspireren tot een vervolgcarrière in de restaurantwereld. Stichting Kookdroom biedt de jongeren een unieke kans om het koksvak te leren door middel van een uitgebalanceerde combinatie van school en praktijkervaring. Vanaf 9 maart 2005 kunnen jongeren zich opgeven via de website van Stichting Kookdroom:www.kookdroom.nl of bij de jongerenloketten in Amsterdam (o.a. Jan van Galenstraat 323, 1056 CH Amsterdam).

Opleiding

De opleiding tot kok is opgezet in samenwerking met SEC Training en Opleiding te Amsterdam, verbonden aan het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam (ROC Amsterdam) en de gemeentelijke dienst Maatwerk Amsterdam. Het opleidingsprogramma, speciaal opgezet voor Fifteen Amsterdam, biedt de leerlingen letterlijk een stoomcursus in koken. Ook lopen de leerlingen stage bij verschillende gerenommeerde restaurants in Nederland. Wanneer de leerlingen de eenjarige opleiding met succes hebben doorlopen, ontvangen zij een officieel erkend diploma, gelijk aan een koksopleiding van twee tot vier jaar. De studenten worden gedurende het gehele jaar betaald en begeleid door de gemeentelijke dienst Maatwerk Amsterdam.