VVD



Nieuws

9 mrt 2005 - VVD, PvdA en D66 dienen
initiatiefwet in over adoptie voor homostellen

Ook homostellen moeten voortaan de kans krijgen om kinderen vanuit het buitenland te adopteren. De Tweede Kamer heeft al eerder aangegeven een einde te willen maken aan discriminatie van homostellen in de wet. De motie van der Laan c.s., die dit bepleitte werd door minister Donner tot op heden niet uitgevoerd. Om dit toch mogelijk te maken gaat de VVD, samen met de fracties van de PvdA en D66, een initiatiefwetsvoorstel indienen.

Op dit moment komen homostellen niet in aanmerking voor adoptie uit het buitenland. Dit komt door een bepaling in de wet waarin expliciet staat dat adoptiefouders echtgenoten zijn van verschillend geslacht. Nebahat Albayrak (PvdA), Ruud Luchtenveld (VVD) en Lousewies van der Laan (D66), de indieners van het wetsvoorstel, zijn van mening dat een dergelijke achterstelling niet gewenst is. Voor adoptie binnen Nederland bestaat die discriminerende regel nu al niet meer. Door de wet te wijzigen krijgen homostellen de erkenning dat ook zij als ouders in staat zijn om buitenlandse kinderen op te voeden. Bovendien is de wetswijziging nodig om de positie van de kinderen die opgroeien bij paren van gelijk geslacht.

In de motie O.P.G.Vos c.s. is in 2000 voorgesteld de erfrechtelijke positie van kinderen uit het huwelijk van een lesbisch stel gelijk te stellen met de positie van kinderen uit een heterohuwelijk. Dit voorstel is nog niet in de wet verwerkt. De initiatiefnemers willen dat de tweede (niet-biologische) moeder van een lesbisch het kind kan erkennen. Minister Donner houdt vast aan het argument dat de biologisch en de juridische werkelijkheid samen moet vallen. Mannen kunnen immers wel een kind erkennen, vrouwen kunnen dat niet in een dergelijke situatie.

Voorts willen de indieners in het wetsvoorstel de maximum leeftijd om te kunnen adopteren verhogen of loslaten. Het verhogen of loslaten van de leeftijd hoeft niet per se te leiden tot een sterke toename van het aantal aspirant adoptiefouders dat tegen de 50 loopt. Dit wijzen de cijfers in Finland en Engeland uit. Het schept wel de mogelijkheid voor paren waarvan de leeftijd van 42 (van de oudste) al is bereikt om alsnog een kind te adopteren als mocht blijken dat het ouderpaar geschikt is. De minister lijkt geen rekening te houden met de positie van jonge werkende vrouwen die er bewust voor kiezen om op latere leeftijd kinderen te nemen.