Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 maart 2005

'Agressie in branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening maakt ziek'

De medewerkers in de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening krijgen gemiddeld vier keer per jaar met agressie te maken. Naar schatting heeft een op de tien ziekmeldingen in de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening te maken met agressie.

In bijna de helft van de incidenten gaat het om fysiek geweld, schoppen, slaan of zelfs gebruik van mes of pistool. In 51% van de gevallen hebben maatschappelijk werkers, sociale raadslieden, jongerenwerkers of bijvoorbeeld beheerders van buurthuizen te maken met verbaal geweld.

Agressie is een serieus probleem. Het maakt werknemers ziek. Ze worden angstig, raken gefrustreerd en verliezen het plezier in hun werk. Soms is het lichamelijk letsel zo ernstig dat een medewerker voor langere tijd niet kan werken. De werkgevers leggen zich hier niet bij neer. De MOgroep, brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, heeft met de vakbonden ABVAKABO en CNV Publieke Zaak in het Arboconvenant afgesproken dat in drie jaar het aantal agressie-incidenten met 20% verminderd moet zijn. Door incidenten te registreren, grenzen te stellen, voorlichting te geven en richtlijnen te ontwikkelen en toe te passen. Hiervoor zijn praktische instrumenten ontwikkeld. Een praktijkcoach helpt bij de toepassing van deze instrumenten. Deze coach maakt er werk van dat agressie wordt aangepakt. Want het is een serieus probleem, daar zijn alle partijen het over eens.


---

Perscontacten:
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 53 32 37 59