VERENIGING EIGEN BOOT

Recreatievaart als toeristische factor van formaat.

PERSBERICHT

Tegen het einde van de winterperiode houd Vereniging Eigen Boot een pleidooi om de infrastructuur voor de recreatievaart in Nederland ook in te zetten als middel om het vaartoerisme niet alleen in de zomer maar ook in de winter te bevorderen. Het is een activiteit die relatief vriendelijk is voor milieu en leefomgeving, maar ook een sterke impuls geeft aan de lokale en landelijke economie. En ook een activiteit waar nog ruimschoots groeimogelijkheden aanwezig zijn.

Varen is mooi. Varen in Nederland en Belgie is heel erg mooi. Een fijnmazig net vaarwegen, doorgaans goed toegankelijk, met goed bediende kunstwerken biedt ruimte aan (veel meer) beroepsvaart, en vanzelfsprekend ook aan recreatievaart.

Ons kantoor kijkt uit op de Waal, maar veel recreatievaart is er momenteel niet te zien.

Dat brengt ons op de gedachte: waarom niet? Waarom wel skieen in sneeuw en wind en niet lekker varen in storm en regen (en heel veel zonnige perioden ertussendoor?

Een paar ideeen hebben we wel: de havenmeesters zitten bij de kachel, de bestuursleden houden zich bezig met andere activiteiten. Water afsluiten, banken slopen. Lieve toervaarder, u zoekt het maar uit.

En daarmee zeggen we met z'n allen dag met het handje tegen een mooie markt die nu eens niet direct leidt tot meer verstopte wegen. En dan zullen we ook maar niet spreken over de verkoopbaarheid van het produkt TOERVAART aan buitenlandse toeristen. Waar in de wereld kun je varen als op de Nederlandse rivieren en kanalen.

Er is geen leerstoel TOERISME EN RECREATIEVAART, geen plan voor een op elkaar afgestemd pakket activiteiten, de bestaande watersportorganisaties hebben meer aandacht voor de sport dan voor de toeristische (en dus economische) waarde van recreatievaart. Vereniging Eigen Boot zal in haar publicaties het komende jaar regelmatig ingaan op deze kansen. En door middel van een toegankelijke informatieverstrekking over infractrsuctuur en evenementen meer activiteiten rond en op het water aan te trekken.