Partij van de Arbeid


Den Haag, 9 maart 2005


Partij van de Arbeid: Laatste kans Innovatieplatform


PvdA Tweede-kamerlid Martijn van Dam geeft het Innovatieplatform nog een laatste kans. "Binnen drie maanden moeten er concrete maatregelen worden genomen." Onder voorzitter Balkenende blijft het werk van het platform bij rapporten en adviezen, concrete maatregelen blijven uit. Daarom wil Van Dam dat iemand anders de leiding over het platform op zich neemt. "Balkenende heeft gefaald, misschien kan Brinkhorst het beter".


Het Innovatieplatform is in september 2003 door de regering ingesteld, zodat de kenniseconomie een zetje in de rug krijgt. De voorzitter van het platform, premier Balkenende, sprak bij de oprichting van een ijsbreker voor de Nederlandse economie. Doordat het kabinet tot op heden nauwelijks iets doet met de adviezen van het platform, kun je volgens Van Dam inmiddels beter spreken van een roeibootje.


Van Dam is erg teleurgesteld in de premier: Hij had als voorzitter ervoor moeten zorgen dat het platform een succes werd. Hij is echter veel te laks geweest. Het is beter als iemand anders het roer overneemt. Brinkhorst bijvoorbeeld. Van Dam vervolgt: De adviezen zijn leuk, maar ze verdwijnen allemaal in de la. Praten en schrijven kunnen we allemaal, maar er moet echt iets gedáán worden. De economie moet worden verstrekt.


Door het gebrek aan daadkracht begint het bedrijfsleven ook steeds minder vertrouwen in het platform te krijgen. Gevolg: grote bedrijven verhuizen hun Research en Development naar het buitenland. Philips stelt bijvoorbeeld dat het zijn investeringsbeleid in ons land wil herzien. Van Dam wil er voor zorgen dat dit soort bedrijven in Nederland blijven. Het is nog niet te laat, maar er moet wel snel iets gebeuren. Hij geeft het platform en het kabinet daarom nog drie maanden de tijd. Van Dam wil het platform niet meteen afschaffen, want een samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven blijft echt de moeite waard.