Ingezonden persbericht


Persbericht

Alphen aan den Rijn, voorjaar 2005

Veel nieuws in twaalfde seizoen Archeon

----------

Op 25 maart opent Archeon in Alphen aan den Rijn haar poorten voor het 12e seizoen. De komende maanden kan de bezoeker kennismaken met nieuwe aanwinsten, evenementen plús een compleet dagje Archeon met de keuze tussen brunch of familiebuffet. Vanaf dit seizoen kunnen kinderen ook meegenieten van de Spijspot. Voor kinderen is speciaal een historisch kinderboek geschreven. Met de reconstructie van twee gebouwen wordt dit seizoen tevens de Karolingische periode uitgebreid.

Volop doe-activiteiten

In Archeon staan 43 nauwgezette reconstructies van gebouwen, boerderijen en hutten. Allemaal herbouwd aan de hand van archeologische opgravingen en vondsten. Deze reconstructies worden bewoond door Archeotolken. Zij confronteren en verrassen de bezoekers op authentieke wijze met Levende Geschiedenis.

Zelf meedoen kan ook: jong en oud kan in het hele park volop deelnemen aan activiteiten als prehistorisch keitrekken, boogschieten, exerceren met Romeinse soldaten, boomstam-kanovaren, vilten en Romeinse massage. In de speeltuin kunnen kinderen zich uitleven in de nieuwe klimtoren.

Nieuwe reconstructie uit de Vikingtijd

Archeon is een levend park dat groeit zoals woongemeenschappen vroeger groeiden. Dat betekent dat er elk jaar wel iets nieuws valt te ontdekken. Dit jaar is dat bijvoorbeeld een Karolingische nederzetting. Deze nederzetting is opgebouwd uit een aantal vroegmiddeleeuwse gebouwen uit verschillende plaatsen in Nederland. Verschillende nederzettingen in Europa worden aan het begin van de Vikingtijd geplunderd door de Vikingen. Het dagelijkse leven uit deze beginperiode van de Vikingtijd komt in Archeon tot leven. In de eerste fase van het vroegmiddeleeuwse bouwproject zullen een werkschuur uit Valkenburg en een hutkom uit Rijnsburg worden gebouwd. Dat gebeurt met authentieke materialen en methodes. Zo kunnen bezoekers zien hoe vroeger huizen werden gebouwd.

Spijspot nu ook voor kinderen

Vanaf het seizoen 2005 is er de speciale kinderspijspot, zodat ook de kinderen kunnen genieten van de afsluitende gezamenlijke maaltijd. Elke bezoeker van Archeon wordt aan het einde van de dag uitgenodigd om deel te nemen aan de Spijspot, bestaande uit een gratis hoofdmaaltijd met kip of spareribs, kruidenboter en oerbrood. Voor de kinderen is er een lekker worstje.

Demonstraties en spannende shows

De kracht van Archeon is dat iedere dag anders is. Niet alleen omdat de oud-ambachtslieden met hun persoonlijkheid een stempel op hun werk drukken, maar ook dankzij de wisselende demonstraties van de valkenier met zijn roofvogels, de schaapherder met zijn border collies en de vikingen met een enerverende vikingrechtspraak. Aan het einde van de dag is er dagelijks de Romeinse offerceremonie, gevolgd door het spectaculaire gladiatorengevecht, dat geen bezoeker mag missen.

Zondagse brunch en familiebuffet

Nieuw zijn deze zomer de zondagse brunches waarbij de gasten worden onthaald op een uitgebreid ontbijtmaal in combinatie met een voordelig bezoek aan het park.

Wie zich eerst wil laten verrassen in Archeon, kan aanschuiven aan het familiebuffet dat om vijf uur s middags begint en dat om acht uur wordt afgesloten met een spetterend dessertbuffet. Reserveren is hierbij wel noodzakelijk.

Een seizoen vol evenementen

Behalve de dagelijks wisselende demonstraties is Archeon bijna elk weekeinde dé plek voor evenementen met speciale aandacht voor een bepaalde tijdsperiode of ambacht. Komend seizoen, dat loopt tot en met oktober worden thematische weekenden georganiseerd waarin aspecten worden belicht als textiel, geneeskunde, schoenen, rituelen en gebruiken, smeden en schrijvers van de Ronde Tafel.

Heel bijzonder is de komst van de Living History Verenigingen zoals Graven van Holland, Ridderspoor, Compagnie d Ordonnance, die Landen van Herwaerts Over en Gemina die de historie van ons land terugbrengen naar de dag van vandaag.

In de vakantieperiodes ligt de nadruk op bijzondere activiteiten. Zo zullen in de meivakantie indianen en cowboys hun tipi s en huifkarren neerzetten en is er een vroeg middeleeuwse pinkstermarkt. In de zomermaanden zullen ridders te paard, een 15e eeuwse groep en ruim 100 Romeinen uit Engeland elkaar opvolgen.

De jaarlijks terugkerende grote evenementen als het Vikingweekend, het Groot Romeins Festival, het internationaal 15e eeuws weekend met groepen uit Engeland, Polen, Duitsland en Nederland en de American Western week ontbreken natuurlijk niet.

Boek over Archeon: Aanval op het Fort

In het kader van stimulering van geschiedenis en leesbevordering basisonderwijs heeft Archeon samen met uitgeverij Leopold een kinderboek uitgegeven. Dit boek, Aanval op het Fort, is geschreven door Martine Letterie, en speelt zich af in de Romeinse tijd. Het boek is het derde deel van een nieuwe serie waarin musea centraal staan en waarin al delen zijn verschenen over het Muiderslot en het Haags Historisch Museum. Aanval op het Fort gaat over het Cananefatenmeisje Freija en de Romeinse jongen Marcus. De gebouwen die in het boek voorkomen zijn te zien in Archeon. Elk kind dat met een schoolreisarrangement naar Archeon komt, krijgt een gratis (voor)leesexemplaar van deze historische kinderroman.