Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minister- President Balkenende opent tentoonstelling over koningin Wilhelmina

Op woensdag 9 maart a.s. opent minister-president J.P. Balkenende de tentoonstelling Wilhelmina - Vorstin in oorlogstijd (1940-1945) in het Legermuseum te Delft. Met deze tentoonstelling belicht het museum een bijzondere koningin in een bijzondere tijd: de bezettingsjaren 1940-1945. Gedurende deze jaren verbleef koningin Wilhelmina noodgedwongen in Groot-Brittannië, van waaruit ze ons land regeerde en ondersteunde. Op 13 maart is het precies 60 jaar geleden dat de koningin na jaren van ballingschap weer voet op Nederlandse bodem kon zetten. In dit herdenkingsjaar van 60 jaar Bevrijding wijdt het Legermuseum een tentoonstelling aan deze markante vorstin, die zich ontwikkelde vanuit het strakke vooroorlogse keurslijf tot een moeder des vaderlands.

De tentoonstelling biedt een bijzonder portret van Wilhelmina, als koningin, als mens en als symbool, in een periode die voor Nederland als één van de meest dramatische kan worden beschouwd. Ook voor koningin Wilhelmina waren het bewogen jaren, waarin ze zich ontwikkelde vanuit het strakke vooroorlogse en protocollaire keurslijf tot een moeder des vaderlands. Haar terugkeer in 1945 naar Nederland versterkte deze rol, maar bracht tevens aanpassingen met zich mee voor haar als koningin in het naoorlogse Nederland.

Karakteristieke objecten (o.m. het vosje, haar soldatenhelm, de Militaire Willemsorde, de Eresabel die ze uitreikte aan Generaal D.D. Eisenhower), interviewfragmenten en historisch film- en beeldmateriaal plaatsen dit verhaal in verschillende perspectieven, waarbij haar relatie met de Nederlandse krijgsmacht een belangrijk thema vormt.

Met vriendelijke groeten,

Guus Schoonewille

Guus Schoonewille Fotografie

Parallelweg 10

2613SL Delft

tel.: 06-45612852

fax: 015-2141455

mail : info@fastfoto.nl

web : www.fastfoto.nl

Foto's beschikbaar op aanvraag