Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 9 maart 2005

Vragers en aanbieders gaan samen transparantie verhogen Intensieve samenwerking op reïntegratie- en arbomarkt

Partijen op de markten voor reïntegratie- en arbodienstverlening gaan intensief met elkaar samenwerken. Door het bevorderen van de transparantie willen zij de werking van de markt verbeteren. Vandaag hebben zij daarover een convenant gesloten. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt de samenwerking. Vragers en aanbieders op deze markten brengen alle bestaande en nog te ontwikkelen transparantie-instrumenten onder gemeenschappelijk beheer. Hiertoe wordt een stichting opgericht, waarin naast vragers en aanbieders ook de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) via het voorzitterschap participeert.

De volgende partijen hebben het convenant ondertekend. Namens de vragers en hun cliënten op de markt: de werkgevers- en werknemersorganisaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het UWV en de Landelijke Cliëntenraad. Namens de aanbieders: de brancheorganisaties voor reïntegratiebedrijven (Borea) en arbodiensten (Boa). RWI-voorzitter Jan van Zijl wordt onafhankelijk voorzitter van de stichting. Het secretariaat van de RWI gaat de activiteiten van de stichting uitvoeren.

Doel van de nieuwe stichting is om de arbo- en reïntegratiemarkt transparanter te maken voor vragers en aanbieders. Meer inzicht in de kwaliteit van reïntegratie- en arbodiensten verbetert de marktwerking en daarmee de effectiviteit. Concreet moet dit enerzijds neerkomen op minder langdurig ziekteverzuim en daarmee ook minder arbeidsongeschiktheid. Anderzijds moet het resulteren in het sneller naar een baan terugleiden van mensen met een uitkering.

De deelnemende organisaties willen de instrumenten die inzicht geven in werking, kwaliteit en resultaten van de arbo- en reïntegratiemarkt verbeteren en op elkaar afstemmen. Ook willen zij het gebruik ervan bevorderen. Het gaat om de tevredenheidsonderzoeken van Borea en RWI, het Borea-keurmerk voor reïntegratiebedrijven, het nog te ontwikkelen Boa-keurmerk voor arbodiensten, het Reïntegratiemeldpunt gemeentelijke aanbestedingen van de VNG en de RWI, de nog te ontwikkelen Prestatiebenchmark reïntegratiebedrijven van de RWI en de Reïntegratiemonitor van de RWI.

Verschillende ontwikkelingen maken transparantie van de arbo- en reïntegratiemarkt meer dan ooit noodzakelijk. Zo komt er een nieuw stelsel voor de WAO en is er sprake van liberalisering van de arbomarkt. Verder stimuleert de overheid dat beide markten zelf hun transparantie gaan regelen. Daarnaast hebben zowel private als publieke opdrachtgevers steeds meer belang bij een goed inzicht in de resultaten en kwaliteit van deze diensten.

Klik hier voor de integrale tekst van het convenant van de stichting. (PDF-bestand 104KB)

Voor de redactie,