Gemeente Gemert-Bakel


Gemert, 9 maart 2005

`In samenspraak met Dorpsoverleg De Rips'

Plan voor woningbouw Paterslaan De Rips

De gemeente Gemert-Bakel wil bij de Korhoenstraat en de Paterslaan in De Rips aan de hand van een stedenbouwkundig plan woningen laten bouwen. Dit gebeurt als het aan het college van B&W ligt in samenspraak met het Dorpsoverleg De Rips. Twee bedrijfjes aan de Paterslaan zijn onlangs door de gemeente aangekocht om de woningbouw mogelijk te maken.

Het college wil in De Rips de komende jaren bouwen naar behoefte van de inwoners. Het is nog `open' of al deze huizen bij de Paterslaan/Korhoenstraat zullen verrijzen. De ruimte aan de Korhoenstraat/Paterslaan is beperkt. Daarom wil het college het aantal pas bepalen nadat er een goede stedenbouwkundige opzet is gemaakt.

Het college heeft dit op dinsdag 8 maart besloten en besproken met het Dorpsoverleg De Rips. Het college wil het onderwerp binnenkort bespreken in een B&W-informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad.

In aanbouw en ontwikkeling

Volgens het bestaande woningbouwprogramma zijn er in de periode 2003 - 2010 45 nieuwe woningen nodig in De Rips. Daarvan zijn er 36 gereed, in aanbouw of in ontwikkeling.

Het gaat hier bijvoorbeeld om 12 appartementen aan de Mr. Hertsigstraat (van Goed Wonen, gereed rond nieuwjaar 2006) en 16 appartementen aan de Burgemeester van de Wildenberglaan (initiatief bouwbedrijf Claassen, start bouw volgende winter). Bij deze appartementen gaat het zowel om koop- als huurwoningen.

Voor De Rips stond de teller van het aantal ingeschrevenen voor een huurwoning bij Stichting Goed Wonen eind 2004 op 43. Van deze kandidaten zijn er 23 ouder dan 55 jaar.

Grondgebonden

Woningbouw in het gebied Paterslaan/Korhoenstraat vergt een herziening van het huidige bestemmingsplan.

Bij de te onwikkelen nieuwbouw voor De Rips denkt het college aan:


- enkele kavels voor halfvrijstaande starterswoningen;


- enkele grondgebonden huurwoningen voor senioren;


- enkele kavels voor vrijstaande woningen;

De indruk is dat er in De Rips nauwelijks of geen behoefte is aan de goedkoopste starterswoningen. Daarom zullen de kavels voor deze groep 250 tot 300 vierkante meter groot worden.

Bedrijven

Het aantal bedrijven wil het college bij de Paterslaan/Korhoenstraat beperken tot het bestaande aantal. Een andere plek op de hoek Burg. v.d. Wildenberglaan/Kruisberglaan (weg naar Milheeze) is een geschiktere lokatie voor kleinere bedrijfjes, zo is de gedachte.


*****