Dienstenbond CNV

Lidl staat kadergroepen toe op DCs en in winkels 09-03-2005

De directie van Lidl Nederland heeft afgelopen maandag ingestemd met de door ons voorgestelde werkwijze: 1 kadergroep per distributiecentrum en 1 landelijke kadergroep voor de ruim 210 winkels.

De directie was eerst nog wat huiverig want men kent de werkwijze van CNV Dienstenbond hierin niet. Logisch, vonden wij. Na uitvoerige uitleg ging men echter akkoord. Wij hebben wel aangegeven dat wij scherp in de gaten gaan houden dat men geen werknemers bestraft die in kadergroepen plaats gaan nemen. Lidl wil de kaderleden net zo gaan behandelen als alle andere werknemers. Daar zullen wij Lidl aan houden!

Dit betekent dat u hierbij een oproep vindt om u aan te melden voor een kadergroep in uw DC. Ook als u medewerker bent in een filiaal kunt u zich opgeven voor de landelijke kadergroep.

Wie of wat zoeken wij?
Welbewuste, positief kritische leden die willen leren om kaderlid te worden van CNV Dienstenbond. Uw voornaamste werk zal bestaan uit het voorlichten van leden in uw omgeving en het aanspreekpunt zijn in uw omgeving als het over zaken gaat, die de CAO en uw directe arbeidsomstandigheden betreffen. Natuurlijk kunt u voor advies en ondersteuning een direct beroep doen op uw bestuurder bij CNV Dienstenbond.

Wat kunt u van ons verwachten?
Allereerst natuurlijk scholing en vorming, alsmede begeleiding bij uw werk als kaderlid. Wij begrijpen dat u aarzelt maar willen u toch vragen uw schroom opzij te zetten en u aan te melden, ook als u in een distributiecentrum werkt.

We willen per distributiecentrum 1 kadergroep van minimaal 3 leden! We hebben toestemming gekregen samen met de kaderleden op de DCs te vergaderen, mits we de vergaderdata vooraf melden aan de directie. Dit vinden we alleszins redelijk.

De landelijke kadergroep in de winkels kan (bijv. centraal in Utrecht) vergaderen op de dinsdag en kan veel groter zijn dan 3 personen.

Nogmaals gemeld
Wij zullen scherp in de gaten houden dat u niet gedupeerd wordt door Lidl omdat u zich aanmeldt als kaderlid. Als u daarnaast gewoon uw werk blijft doen is dit geen probleem volgens de directie. De CAO geeft faciliteiten aan kaderleden van de vakorganisaties, zoals tijd om te overleggen; tevens kennen we reiskostenvergoedingen voor kaderleden.

Overigens doen we dit alles samen met FNV Bondgenoten die dezelfde oproep aan haar leden zal doen.

Uw reacties de afgelopen maanden hebben dit mogelijk gemaakt. Een compliment aan uw adres is dan ook op zijn plaats evenals aan de directie die hiermee aangeeft werknemers serieus te willen gaan nemen.

Werken op Koninginnedag
Tijdens het overleg van afgelopen maandag hebben we het ook nog over de kwestie Koninginnedag en Goede Vrijdag gehad.

Lidl heeft een inventarisatie gehouden welke filialen open kunnen zijn op deze feestdag (Koninginnedag) die nu op zaterdag valt. Men kan u alleen vragen vrijwillig te werken op die dag. En vrijwillig is ook echt vrijwillig, dus er mag geen sprake zijn van druk op individuele werknemers of filiaalleiders.

De vergoeding voor die dag is minimaal 200% en mogelijk zelfs 300% als dit uw normale werkdag was op 6 van de 12 voorafgaande weken. Kijk hier dus goed naar. Op Goede Vrijdag kunnen de winkels in verband met de winkeltijdenwet slechts tot 19.00 uur open. Ook de ondernemingsraad, die wij binnenkort weer spreken, zal zich hier nog over uit gaan spreken.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over deze info of over uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met Neoletta Poelgeest, bestuurder. Tel: (035)6460580 of mail naar: n.poelgeest@cnvdibo.nl. Wilt u meedoen aan onze kadergroep? Dan kunt u zich opgeven via bijgaand reactieformulier. U krijgt dan binnenkort een persoonlijke uitnodiging van ons.