---


---

Nederlandse PRT ondersteunt Internationale Vrouwendag in Afghanistan

9-3-2005 17:13:00

De Afghaanse vrouwen in Pol-e-Khomri, de hoofdstad van de provincie Baghlan waar ook de Nederlandse militairen van het Provincial Reconstruction Team (PRT) zich bevinden, hebben dinsdag (8 maart) de vrouwelijke Nederlandse militairen en hun commandant uitgenodigd om de Internationale Vrouwendag te vieren. De Nederlandse gasten vierden dit evenement samen met Afghaanse vrouwen uit de hele provincie. Het PRT leverde ondersteuning bij de organisatie van deze dag en stelde financiële middelen ter beschikking.

Plaatsvervangend Commandant van het PRT, luitenant-kolonel Hans Evertse, en het hoofd van de vrouwendelegatie, kapitein Margot Stoltenberg-Bommer, hielden een toespraak. Zij vertelden over de ontwikkeling van de positie van de vrouw in Nederland en de positie van de vrouw binnen de krijgsmacht. Daarbij vertelden ze de aanwezigen over de gelijke kansen en gelijke rechten van de Nederlandse vrouw.

Ook enkele locale prominenten hielden toespraken. Deze sprekers benadrukten allemaal het belang en de noodzaak van de deelname van Afghaanse vrouwen aan het maatschappelijke leven en het belang van meer vrouwen op belangrijke functies. De sprekers gaven het belang aan voor de opbouw van Afghanistan, dat vrouwen dezelfde rechten krijgen als mannen. Diverse zang optredens en een toneelstuk wisselden de toespraken af.

De uitgenodigde vrouwelijke militairen bedankten de Afghaanse vrouwen na afloop van het evenement met op z'n Nederlands met bloemen.