Socialistische Partij

Van Raak: Innovatieplatform doodgeboren kindje


09-03-2005 * Balkenende geeft vandaag in de Tweede Kamer uitleg over het uitblijven van resultaten van het Innovatieplatform. De minister-president is voorzitter van dit platform, dat in september 2003 in het leven werd geroepen. Volgens SP-senator Ronald van Raak is het Innovatieplatform een doodgeboren kindje.

Doel van het platform is om Nederland in 2010 koploper te maken in de Europese kenniseconomie. Dit moet worden bereikt door meer samenwerking tussen universiteiten en bedrijven, meer beroepsgericht onderwijs en een beter vestigingsklimaat voor bedrijven. De gesprekken over een Sociaal Innovatieakkoord tussen bedrijven, overheden en universiteiten, waarin de doelstellingen van het platform worden uitgewerkt, verlopen echter moeizaam. SER-voorzitter Herman Wijffels, eveneens lid van het platform, vindt dat het Innovatieplatform beter kan worden opgeheven.

Ronald van Raak Van Raak geeft Wijffels groot gelijk: 'De voorstellen van het Innovatieplatform zullen de economische innovatie niet bevorderen. Het tegendeel is eerder het geval: vernieuwingen in het bedrijfsleven en in de publieke sector worden juist beperkt. Bestaande tendenties als minder academische vorming in het hoger onderwijs en een afnemende onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek worden versterkt. Een innovatieve samenleving is niet mogelijk zonder vernieuwende mensen. Onderwijs- en wetenschapsbeleid kan hier een rol spelen, door beter toezicht op sponsoring en derdegeldstromen, door meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek en hoger onderwijs en door het optuigen van een toegankelijk stelsel van studiefinanciering. Een innovatieve samenleving vereist echter meer: een afscheid van het liberale marktdenken dat het beleid de afgelopen decennia heeft gedomineerd. Marktdenken heeft de innovatieve kracht van onze samenleving aangetast. De waarden van de markt, zoals individualisme, concurrentiestreven en winstmaximalisatie, hebben de motivatie van mensen om te investeren en om risico's te nemen verminderd. Breken met dit geloof is een eerste voorwaarde voor een creatieve kennissamenleving.'