Gemeente Hilversum

Hilversum vraagt extra UNA/ISV subsidie aan

De gemeente Hilversum vraagt voor twee projecten extra UNA / ISV subsidiegeld. Daarvoor heeft de gemeente gekozen voor het poppodium en jongerenhuisvesting in het centrum van Hilversum en de transformatie van de Larenseweg in de ISV wijk Over 't Spoor. Op 2 februari 2005 heeft de Hilversumse gemeenteraad ingestemd met het stedelijke vernieuwingprogramma 2005-2009. Zij heeft toen het college van B&W de opdracht gegeven om twee projecten uit te werken in het kader van extra UNA / ISV subsidiegeld.

Poppodium en jongerenhuisvesting centrum
De Tagrijn is al jaren hét poppodium in het Gooi. De gemeenteraad van Hilversum wil graag dat het poppodium ook de komende decennia een aantrekkelijk cultuurcentrum blijft voor de popcultuur in brede zin. Dat is ook vastgelegd in het raadsbesluit 'Perspectief voor de Toekomst'. Omdat het huidige gebouw niet meer aan de eisen voldoet is een nieuwe accommodatie nodig. Ook is er in Hilversum een tekort aan jongerenhuisvesting. Naast de huidige locatie van de Tagrijn is de mogelijkheid om circa 25 jongerenwoningen te realiseren. De jongerenhuisvesting en het poppodium zullen naar verwachting in 2008 opgeleverd kunnen worden. De investeringen op deze locatie zijn geraamd op ruim 10 miljoen euro. De gemeente Hilversum vraagt 8 ton subsidie in euro's aan vanuit UNA / ISV.
Aanpak Larenseweg
Een gemengd woon- en werkmilieu, dat wil de gemeente voor de wijk Over 't Spoor. Een ruimer en groener profiel staat de gemeente voor ogen bij de toekomst van de Larenseweg. Een aantal ontwikkelingen passen binnen deze gewenste visie. Een deel van het Lucentgebouw is aangekocht door woningcorporatie Atrium om er woningen te realiseren waaronder jongeren- en starterswoningen. De melkfabriek Campina is voornemens om eind 2005 de gemeente te verlaten. In Over 't Spoor worden langs de Larenseweg een aantal bodemsaneringen uitgevoerd. De gemeente Hilversum vraagt 3,5 miljoen euro aan vanuit UNA / ISV. Van dit geld zou onder meer de buitenruimte een opknapbeurt kunnen krijgen.

Vervolg
De provincie Noord-Holland geeft de gemeente de mogelijkheid om twee projecten in te dienen voor UNA / ISV subsidie. Voor de gehele provincie Noord-Holland is 30 miljoen euro beschikbaar. Het is niet zeker dat gemeenten ook deze subsidiegelden ontvangen. Er kan ook voor één project subsidie worden toegekend. Op basis van de uitgewerkte plannen zullen Provinciale Staten waarschijnlijk in het najaar van 2005 een besluit nemen over de inzet van de subsidie.