Gemeente Groningen

woensdag 9 maart:
Verbeterplan voor bedrijvengebied Winschoterdiep/Eemskanaal

Burgemeester en wethouders organiseren binnenkort inspraak over een Masterplan Winschoterdiep / Eemskanaal. Dat plan is de neerslag van diverse gesprekken tussen ondernemers, gemeente, Kamer van Koophandel, provincie en rijk. Het Masterplan bevat een toekomstvisie voor het bedrijvengebied en een aantal wenselijke maatregelen.

Gemeente en ondernemers hebben gekeken welke maatregelen nodig zijn voor het oudste deel van het industriegebied Zuid-Oost, de terreinen Winschoterdiep en Eemskanaal. Het gaat om de Scandinavische havens, het zuidelijk gedeelte van de Bornholmstraat, het Gideongebied en het gebied rond Duinkerkenstraat/Rouaanstraat. Totaal zon 200 ha industrieterrein.

Ondernemers en gemeente maken zich zorgen over de toekomstige kwaliteit van dit gebied. Voor een deel blijft die kwaliteit nu al achter: hier en daar is het aanzicht niet best, er is achterstallig onderhoud op privé- en openbaar terrein, en ook worden veel kavels niet gebruikt zoals ze zijn bedoeld.

Een andere belangrijke aanleiding om dit gebied te revitaliseren heeft te maken met de toekomstplannen in de omgeving. De Eemskanaalzone is straks met de nieuwe Sontbrug dé verbinding met Meerstad. Dit woongebied met 10.000 woningen zal tot veel extra verkeer in de zone leiden. Ook de bouw van de Berlagebrug en het nieuwe, grotere Ikea zetten de bereikbaarheid van bedrijven onder druk. Aan de zuidkant heeft met name de aanleg van het Europapark invloed op de bereikbaarheid van de huidige bedrijven. De Variaski-vijver wordt gedempt en levert eind 2005 parkeerruimte voor 1000 autos op, die wordt ontsloten via de Bornholmstraat. Verder is ook aan de zuidkant van het Europapark nog een verbindingsweg gedacht naar het bedrijvengebied.

Uitgangspunt voor het gebied is dat het zijn functie van bedrijvigheid behoudt; er wordt hier dus niet gedacht aan woningbouw of iets dergelijks. In het Masterplan staan diverse concrete maatregelen. Voor een aantal heeft de gemeente inmiddels geld gekregen van het ministerie van Economische Zaken, voor andere zal in de toekomst geld worden aangevraagd. Binnenkort wordt de eerste maatregel uitgevoerd, het scheiden van fiets- en autoverkeer op het zuidelijk gedeelte van de Bornholmstraat. Eind 2005, begin 2006 volgt het noordelijk gedeelte, waarbij rekening wordt gehouden met de ontsluiting van Ikea en de aanleg van de Berlagebrug.

Andere maatregelen in het Masterplan zijn:

· reguleren van de Zweedse en Finse Haven; in de Finse Haven is ruimte voor een maritiem centrum voor jachtwerf- en watersportactiviteiten

· verkleinen van de kavels langs de Bornholmstraat-Zuid door de aanleg van een parallelstructuur van bedrijfsverzamelwegen

· ontwikkeling van Gideon-Zuid, inclusief de aanleg van een tweede ontsluitingsweg onder de Gideonbrug

· reconstructie van de Antwerpenweg, Duinkerkenstraat en Gideonweg om de bereikbaarheid van bedrijven en de veiligheid voor fietsers te verbeteren.

· ophogen van kades tot 2 meter boven NAP (door het waterschap Hunze en Aas)

· opzet van een zgn. parkmanagement-organisatie. Deze moet er door een uitgekiende vorm van publiek-privaat afgestemd beheer voor zorgen dat de maatregelen hun effect behouden. De gemeente ondersteunt dit initiatief van het bedrijfsleven actief.