Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Historische schepen mogen blijven in ZuiderAmstel

De stadsdeelraad ZuiderAmstel heeft in zijn vergadering van 1 maart jl. unaniem een voorstel aangenomen tot het treffen van een overgangsregeling voor pleziervaartuigen in de Amstel, langer dan twaalf meter. Dit betekent dat zeven schepen, die op last van het stadsdeel verwijderd moesten worden, mogen blijven liggen.

In februari 2004 heeft de stadsdeelraad ZuiderAmstel de nota 'Wonen op de Amstel' aangenomen. In deze nota worden onder meer regels gesteld voor woonschepen, oevergebruik en pleziervaartuigen in de Amstel in ZuiderAmstel. Met betrekking tot pleziervaartuigen werd in 2004 besloten dat deze niet langer dan twaalf meter mogen zijn. Gevolg was dat de dienst Binnenwater Beheer Amsterdam, in opdracht van stadsdeel ZuiderAmstel, handhavend is op gaan treden tegen pleziervaartuigen die langer zijn. Deze actie heeft veel protest van booteigenaren opgeleverd.
In de raadsvergadering van 2 maart jl. heeft de PvdA ZuiderAmstel een interpellatie ingediend met het doel verwijdering van de pleziervaartuigen te voorkomen. Na uitvoerig debat heeft de voltallige stadsdeelraad stadsdeelvoorzitter Erik Koldenhof verzocht om een overgangsregeling te treffen voor pleziervaartuigen, langer dan twaalf meter, die vóór februari 2004 lagen in het betreffende deel van de Amstel. De cultuurhistorische waarde van de schepen in kwestie speelde daarbij een belangrijke rol.
De overgangsregeling vervalt bij overdracht van eigendom en is niet van toepassing op nieuwe schepen op dezelfde aanmeerplaats.