Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer 23 februari 2005 ARBO/KON/2005/14565 nr. 2040509020

Onderwerp Datum Contactpersoon Kamervragen van de leden Atsma en 10 maart 2005
Rambocus (CDA)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de leden Atsma en Rambocus (beiden CDA) over het schrappen van regels in het kader van de Arbowet.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2 ARBO/KON/2005/14565

2040509020

Vragen van de leden Atsma en Rambocus (beiden CDA) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het schrappen van regels in het kader van de Arbowet. (Ingezonden 22 februari 2005)

Vraag 1
Is het u bekend dat conform de wettelijke eisen het Landelijk Samenwerkingsverband van Uitvaartinstellingen zonder Winstoogmerk (LSUW) met het oog op de eisen en voorwaarden van de Arbowet een risico-inventarisatie en een risico-evaluatie heeft laten verrichten door Commit Arbo BV?

Antwoord 1
Ja. In de checklist voor de risico-inventarisatie en -evaluatie van Commit Arbo BV, die tot stand is gekomen in opdracht van het LSUW en dateert van 2002, is opgenomen dat voor het tillen met één hand een maximale last geldt van 6 kilo. Met deze op de branche toegesneden checklist is de werkgever in staat om zelf de risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de eis dat op grond van de Arbowet voor het tillen met één hand een maximale last geldt van 6 kilogram realistisch noch handhaafbaar is en daarom geschrapt zou moeten worden?

Vraag 3
Indien deze specifieke eis niet wordt geschrapt, kunt u dan uiteenzetten op welke wijze daaraan kan worden voldaan, rekeninghoudend met de soms moeilijke omstandigheden waaronder gewerkt moet worden?

Antwoord 2 en 3
In de Arbowet noch in het Arbobesluit staat genoemd dat voor tillen met één hand een maximale last geldt van 6 kilogram. De vraag of ik van mening ben dat deze eis realistisch noch handhaafbaar is en daarom geschrapt zou moeten worden, is dus niet van toepassing.

In artikel 5.2 van het Arbobesluit wordt bepaald dat de arbeid zodanig wordt georganiseerd, de arbeidsplaats zodanig wordt ingericht, een zodanige productie- en werkmethode wordt toegepast of zodanige hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, dat de fysieke belasting geen gevaren met zich kan brengen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.

Op voorhand is niet te beoordelen in hoeverre de bedoelde tilsituatie in de uitvaartbranche risico's met zich brengt voor de gezondheid van de werknemer en hiermee samenhangend wat per persoon een toelaatbaar tilgewicht bij eenhandig tillen is. Het toelaatbare tilgewicht bij eenhandig tillen hangt

3 ARBO/KON/2005/14565

van een aantal factoren af, zoals de werkhouding, de frequentie van de uit te voeren handeling en de soort krachtsuitoefening.

In artikel 5.3 van het Arbobesluit wordt voorts bepaald, dat voor zover de in artikel 5.2 bedoelde gevaren redelijkerwijs niet kunnen worden voorkomen, de werkgever maatregelen dient te nemen om die gevaren zoveel als redelijkerwijs mogelijk te beperken. Bij de beoordeling van wat redelijkerwijs mogelijk is, zal met name de technische, operationele en economische haalbaarheid van de maatregelen worden afgewogen tegen de mate van het door de arbeid veroorzaakte gevaar voor de veiligheid en gezondheid bij de arbeid. Het inschatten van de redelijkheid van maatregelen is eerst en vooral, gezien de zelfwerkzaamheid, een taak van de werkgever. Hij dient dit alles te baseren op de uitkomsten van de risico-inventarisatie en -evaluatie.

Vraag 4
Zijn er op grond van de Arbowet andere specifieke eisen die betrekking hebben op de uitvaartbranche en die kunnen verdwijnen? Zo ja welke?

Antwoord 4
In de regelgeving op grond van de Arbowet zijn geen specifieke eisen geformuleerd die betrekking hebben op de uitvaartbranche.