Ingezonden persbericht


WERKGROEP NIJMEGEN 2000 LITERAIR
PERSBERICHT

Bijzondere bundel met poëzie over jarige stad
Op 10 maart a.s. verschijnt Navel van 't land. Nijmegen in gedichten, samengesteld door criticus en columnist Wam de Moor. In deze bloemlezing zijn, met ondersteuning van de Werkgroep Nijmegen 2000 Literair, honderdvierendertig gedichten van bijna vijftig dichters bijeengebracht, die tezamen het verhaal vertellen van de Keizerstad. Tijdens de presentatie bij Dekker van der Vegt Boekverkopers zal het eerste exemplaar door de samensteller overhandigd worden aan Guillaume van der Graft. De titel is een regel uit een gedicht van Van der Graft. De presentatie, waarbij ook een aantal dichters uit de bundel zal lezen begint om 19.30 uur. De entree is gratis.

Guillaume van der Graft, ooit in het roomse Nijmegen hervormd predikant, dichtte het: 'Tussen Hoorn en Maastricht / halverwege / in 't midden ligt / Nijmegen / de navel van 't land.' De meest noordelijke stad van het zuiden, de meest zuidelijke van het noorden, Nijmegen lijkt het soms zelf niet te weten. Wel wil zij de oudste stad van Nederland heten. En tweeduizend jaar leven vieren. Dat doet ze dit jaar, in 2005. Mooie aanleiding voor wat al lang had moeten gebeuren. Deze bloemlezing.

Verzameling
De Moor, van jongs af aan opgegroeid in de stad aan de Waal, de stad van Karel de Grote en Mariken van Nieumeghen, van het vergissingsbombardement en de lange oorlogswinter, zocht deze fraaie verzameling gedichten bijeen. Het mirakelspel Mariken van Nieumeghen staat er in welgekozen fragmenten tussen de historische hymnen van P.C. Hooftprijswinnaar Ter Balkt, de dichterlijke schetsen van Nescio, de gedichten van Van der Graft, W.A.M. de Mul, Victor Vroomkoning, Marijke Hanegraaf en Cees van der Pluijm, liefdevolle liedteksten van het Nimweegs Soaptheater en Frank Boeyen, de oproep tot vrijheid van de Afghaanse vluchteling Qader Shafiq en de cartoons-op-rijm van Jaap van den Born. Personages van de steentijd tot het meisje Maja Bradaric, dat door haar vrienden vermoord werd, beroerden de dichters. Een bundel vol ontdekkingen, zorgvuldig geordend naar de acht thema's die het karakter van deze stad bepalen. Van het gezicht op stad en rivier tot de parken (en woestijnen!) en de verrukking van de ommelanden toe.

Presentatie
Op donderdag 10 maart om 19.30 uur zullen bij Dekker van de Vegt aan de Marikenstraat in Nijmegen verschillende dichters voordragen uit de bundel en zal Guillaume van der Graft het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van de bloemlezer. Het boek van 192 bladzijden is die avond te koop. Het kan ook nu al besteld worden. De prijs ervan is E 12,50. ISBN 90 8565 008 9. De presentatie-avond is gratis toegankelijk. Iedereen met een luisterend oor is welkom.

Einde persbericht