Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De gezinsvoogd onder vuur
Onderwerp: De gezinsvoogd onder vuur
Uitzenddatum: Do. 10 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Sander Rietveld

De 3-jarige Savanna werd vorig jaar dood gevonden in de kofferbak van haar moeders auto. Dat terwijl een gezinsvoogd moest toezien op de veiligheid van de peuter. Het OM heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar deze voogd. Maar zijn gezinsvoogden wel tegen hun taak opgewassen?

Spijkerhard
Door de dood van het meisje uit Alphen aan den Rijn lag de jeugdzorg opnieuw onder vuur. De Inspectie voor de Jeugdzorg kwam vandaag met een spijkerhard rapport over de zaak-Savanna. Zowel de Raad voor de Kinderbescherming als Bureau Jeugdzorg Noord-Holland krijgen daarin forse kritiek.

Verwaarlozing
Na een melding bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) over verwaarlozing, ondervoeding en vermoedens van mishandeling, werd Savanna in 2002, na een korte uithuisplaatsing, onder toezicht gesteld. Dat toezicht was niet toereikend.

Ingrijpen
Zo stelt het rapport dat Bureau Jeugdzorg al had moeten ingrijpen toen haar moeder hulpverleners de deur wees en geen opvoedkundige adviezen aannam. Ook liet de teamleider de gezinsvoogd te veel alleen opknappen. Deze hield meer rekening met de moeder dan met het kind en schakelde te weinig deskundige hulp in.

Non-actief
Minister Donner van Justitie en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid zijn geschokt door het rapport. Bureau Jeugdzorg noemt het rapport âhardâ, maar onderschrijft de conclusies. De voogd en manager zijn door de organisatie al op non-actief gesteld. Ook wordt het bureau gereorganiseerd.

Nalatigheid
Na het verschijnen van het rapport maakte het Openbaar Ministerie bekend een onderzoek in te stellen om te beslissen of de voogd strafrechtelijk kan worden vervolgd. Het vooronderzoek moet aantonen of de voogd te laks is geweest in haar optreden. Dan zou ze voor de rechter kunnen komen wegens âdood door schuldâ, vanwege nalatigheid.

Ondertoezichtstelling
Een gezinsvoogd wordt aangesteld als een kinderrechter een ondertoezichtstelling uitspreekt. Dat houdt in dat het gezin verplicht wordt met de voogd de problemen aan te pakken. De voogd mag zich altijd ongevraagd met de opvoeding bemoeien en ouders en kind moeten zijn beslissingen altijd opvolgen. Het is de bedoeling dat de ouders op den duur de opvoeding weer op zich nemen.

Gezinsvoogden zijn regelmatig te jong, te onervaren, niet goed opgeleid en werken onder een enorme werkdruk, stellen deskundigen in Netwerk. Kinderrechter Quik-Schuijt en een voormalig gezinsvoogd reageren op het rapport van Inspectie voor de Jeugdzorg en het onderzoek naar de gezinsvoogd.