Ingezonden persbericht


43% huurders woningcorporaties gebruikt internet

Uit cijfers van de USP Bewonersscan 2004, een monitor die USP Marketing Consultancy jaarlijks uitvoert voor tientallen woningcorporaties in Nederland, blijkt dat 57% van de huurders van woningcorporaties (nog) geen gebruik maakt van internet, 42% maakt thuis gebruik van het internet en 13% gebruikt internet op het werk. Opvallend daarbij is dat deze percentages in het voorjaar nog een stuk lager waren. Verder is bij het onderzoeken van relaties tussen internetgebruik en een aantal socio-demografische factoren een aantal opvallende zaken naar voren gekomen.

Internetgebruik huurders totaal
Van huurders bij woningcorporaties maakt dus 42% thuis gebruik van internet en 13% gebruikt internet op het werk. Iets meer dan de helft van de huurders maakt op dit moment nog geen gebruik van internet. In de afgelopen jaren dat USP Marketing Consultancy BV onderzoek heeft uitgevoerd naar dit onderwerp is wel een gestage stijging waarneembaar in internetgebruik. Het afgelopen half jaar heeft er echter een opmerkelijke stijging plaatsgevonden in het thuisgebruik van internet onder huurders. In het voorjaar gebruikte 33% van de huurders van woningcorporaties internet thuis. Het is in de loop van het afgelopen jaar dus gestegen met 9%. De run op pc's bij het afschaffen van de pc-privé regeling en de grote hoeveelheid aanbiedingen bij internetaanbieders, zijn ,volgens USP, hier de oorzaak van.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY BV

Voor woningcorporaties (en andere organisaties) kan het echter ook een meerwaarde zijn om te achterhalen welk deel van hun huurders nu significant meer gebruik maken van het internet en welk deel achterblijft. Hierdoor kan namelijk de communicatie aangepast worden en bepaalde doelgroepen bijvoorbeeld efficiënter benaderd worden. Hiervoor heeft USP het internetgebruik nader onderzocht voor diverse socio-demografische factoren.

Internetgebruik naar socio-demografische factoren
Het internetgebruik blijkt significant te verschillen per leeftijdscategorie. Uit de volgende figuur komt duidelijk naar voren dat naarmate huurders ouder worden, het internetgebruik significant afneemt, wat op zich niet verassend is. Van de huurders tussen 20 en 44 jaar heeft 73% thuis een internetaansluiting. Van de huurders in de leeftijdscategorie van 65 tot 80 jaar maakt slechts 13% gebruik van internet en onder huurders ouder dan 80 jaar slechts 7%.

Doordat de 20 tot 40 jarige huurders het meest gebruik maken van internet zien we vervolgens ook dat samenwonenden/gehuwden met thuiswonende kinderen hier het meest gebruik van maken (zowel thuis als op het werk). Van de één-ouder gezinnen en gehuwden/samenwonenden zonder kinderen gebruikt de helft of meer het internet (op het werk of thuis). Voor de gehuwden/samenwonenden zonder kinderen geldt, zoals al eerder is gebleken, dat jongere huishoudens in deze groep beduidend vaker gebruik maken van internet dan de ouderen in deze groep.

Als laatste is gekeken naar het verschil in internetgebruik naar inkomen. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat naarmate huurders van woningcorporaties een hoger inkomen hebben men vaker gebruik maakt van internet. Vooral de allerlaagste inkomens blijven achter in het internetgebruik.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY BV


---- --