Provincie Drenthe

Oud-gedeputeerde Jaap van Dijk voorzitter Landinrichtingscommissie Peize geïnstalleerd

Assen, 10 maart 2005
Persberichtnummer 05-040

Gedeputeerde Ali Edelenbosch (PvdA) heeft in Roderwolde de Landinrichtingscommissie voor de Herinrichting Peize geïnstalleerd. De commissie krijgt opdracht in de Eelder- en Peizermaden een waterbergingsgebied van 1.500 hectare aan te leggen in combinatie met de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Groningse oud-gedeputeerde Jaap van Dijk is benoemd tot voorzitter van de commissie, die verder vrijwel uitsluitend uit bestuurders bestaat. Het waterschap Noorderzijlvest en de provincie Drenthe zijn overeengekomen dat de waterberging over vier jaar gereed moet zijn. Het secretariaat van de Landinrichtingscommissie en het projectmanagement worden uitgevoerd door de Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Meer waterberging is nodig om grote hoeveelheden neerslag binnen korte tijd te kunnen opvangen. De realisering van de waterberging in combinatie met de EHS door de landinrichting Peize biedt veel voordelen. Onder regiem van de Landinrichtingswet kunnen in een vroeg stadium gronden worden vrijgemaakt. Landbouwers hebben hier geen nadeel van en kunnen kiezen voor vervangende grond of een vergoeding in geld. De Landinrichtingscommissie heeft na haar installatie onmiddellijk een subcommissie grondgebruik samengesteld. Daarin zitten vertegenwoordigers van LTO Noord, het waterschap Noorderzijlvest, Natuurmonumenten, het kadaster, de Dienst Landelijk Gebied en de provincie.

Samenstelling van de Landinrichtingscommissie Peize: Van Dijk, voorzitter.
Kemkers, Noordenveld
Hilbrants, Tynaarloo
Sips, waterschap Noorderzijlvest
Weijs, namens de bewoners
Stel, LTO Noord
Smeenge, LTO Noord
Altena, Natuurmonumenten
Witvoet, Staatsbosbeheer
Buijs, provincie Drenthe
IJsselstein, Kadaster
Van Guldener, DLG (secretaris).

Sjoerd Weijs, lid van de LC, is benoemd tot voorzitter van de subcommissie grondgebruik.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl