Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom 10/3

BERGEN OP ZOOM, 10 maart 2005

Rijden zonder rijbewijs

LEPELSTRAAT: De politie heeft donderdagmiddag tijdens een surveillance een personenauto laten stoppen waarvan de bestuurder een rijontzegging had, geen rijbewijs (was enkele jaren geleden ingevorderd) en zijn auto bleek niet verzekerd te zijn. De bestuurder, een 34-jarige man uit Lepelstraat, is aangehouden. Er is proces-verbaal opgemaakt en de auto is in beslaggenomen.

Fransen met softdrugs aangehouden

OSSENDRECHT: Woensdagmiddag zijn op de Rijksweg A4, twee mannen van 31 jaar uit het Franse Troyes aangehouden, omdat zij ruim 250 gram softdrugs in hun auto vervoerden. De Fransen zijn na verhoor in vrijheid gesteld en dienen zich later voor de rechter te verantwoorden. De drugs is in beslag genomen.

Politie ruimt 11 hennepkwekerijen op

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM: Het speciale drugsoverlast bestrijdingsteam Courage heeft de afgelopen dagen een groot aantal hennepkwekerijen opgerold op basis van binnengekomen klachten. In alle gevallen was er sprake van diefstal van energie. In een woning was het in de meterkast zo warm geworden, dat de fittingen van de zekeringen aan het smelten waren en dit leverde een zeer brandgevaarlijke situatie op. Alle energiemeters zijn afgesloten en de energiemaatschappij gaat vele naheffingen sturen naar de kwekers. Deze facturen gaan in tienduizenden Euros lopen en alles moet eerst worden betaald voordat men weer energie geleverd krijgt. Alle aangetroffen kweekmateriaal werd vernietigd en de waarde van deze goederen wordt geschat op 50.000. De straatwaarde van de aangetroffen hennep en hennepplanten bedraagt naar schatting 380.000. De hennepplanten en hennep zijn in de loop van woensdag verbrand bij een verbrandingsoven in de provincie Noord-Brabant.

Zondagmiddag is in een flat aan de Jan Vermeerlaan in Roosendaal een woonkamer vol met hennepplanten aangetroffen. 390 hennepplanten zijn in beslaggenomen. De eigenaar heeft een dagvaarding gekregen. Een 42-jarige man uit Roosendaal, eigenaar van de kwekerij, moet zich eind april voor de rechter verantwoorden.

Hennep opruimdag Courage dinsdag 8 maart

Dinsdag is in een woning aan de Radarstraat in Roosendaal was een kwekerij met 361 oogstrijpe hennepplanten. De bewoonster, een 47-jarige vrouw, is direct aangehouden en kreeg een dagvaarding. In een woning aan de Rontgenstraat te Roosendaal stond een kwekerij van 190 hennepplanten. De bewoner, een 24 jarige man uit Roosendaal, is ter plaatse aangehouden, voorgeleid en voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Binnenkort moet hij zich bij de rechter verantwoorden.

In Bergen op Zoom zijn in twee woningen onderzoeken ingesteld aan het Hof van Sulzbach. In de woning zijn 223 oogstrijpe hennepplanten aangetroffen. De bewoner, een 44 jarige man, welke tijdens de ruiming thuis kwam, is aangehouden en kreeg een dagvaarding. De andere woning aan het Hof van Sulzbach kreeg voor de derde keer binnen een half jaar bezoek van het Courageteam. In juli 2004 was eerder een hennepkwekerij geruimd en diefstal van energie gepleegd. De bewoner kreeg geen energie meer omdat hij zijn rekening niet betaald had. In januari 2005 is wederom een hennepkwekerij in zijn woning aangetroffen en bleek de man opnieuw de verzegeling van de energiemeter te hebben verbroken en een illegale aansluiting te hebben aangebracht. Het courageteam constateerde onlangs dat er wederom licht in het genoemde pand brandde. De energiemaatschappij heeft direct aangifte gedaan van diefstal van energie. Het bleek dat de bewoner weer gefraudeerd had met de energiemeter en hij had alle eerder aangebrachte sloten verwijderd. In de loop van de middag is door de medewerkers van het energiebedrijf een zodanige constructie op de energiemeter bevestigd, dat het nu niet meer mogelijk is om energie illegaal af te tappen. De kosten, die deze weedteler moet betalen, zijn opgelopen tot een bedrag van bijna 15.000. Dit zal eerst betaald moeten worden voordat er weer stroom wordt geleverd.

Dinsdagmiddag is ook een tweetal woningen bezocht aan De Grote Haag in Bergen op Zoom. In een woning was men al begonnen met het knippen van de oogstrijpe hennepplanten. Er lag bijna een kilo hennep klaar terwijl er ook nog 160 hennepplanten in volle bloei stonden. Beide kwekerijen zijn geruimd. Alle kweekspullen zijn in beslaggenomen. De bewoners waren niet thuis, doch hebben zich in de loop van de dag gemeld voor verhoor. Ook zij kregen een dagvaarding om bij de rechter te moeten komen.
Hierna is een controle uitgevoerd in een flat aan de Lorkstraat te Bergen op Zoom. In de woning werd op de zolder een man aangetroffen die druk bezig was om potten te vullen met potgrond en deze te voorzien van nieuwe hennepstekjes. Er werden 280 nieuwe stekken aangetroffen. De man, een 28 jarige uit Bergen op Zoom, is aangehouden en na verhoor is hij in verzekering gesteld en zal waarschijnlijk a.s. vrijdag worden voorgeleid bij de officier van justitie te Breda. Ook de huurster van het pand, een 30 jarige vrouw is aangehouden, voorgeleid en verhoord.
Vervolgens ging het Courageteam naar een woning aan de Keurvorstenweg in Bergen op Zoom. De bewoner ontkende in alle toonaarden hennep te telen en lieten de politiemensen binnen. Op zolder werd een hennepkwekerij aangetroffen die niet in bedrijf was. De hennepplanten waren geknipt en de toppen waren gedroogd en lagen in droogrekjes. Het bleek te gaan om 3500 gram hennep. De bewoner, een 54 jarige man werd aangehouden, voorgeleid en verhoord. Hij zal zich te zijner tijd moeten verantwoorden bij de rechter. Ook deze kwekerij is ontmanteld. Dinsdagavond is een woning aan de Karmel bezocht. De bewoner was niet thuis. De politie constateerde dat via een klepraam dat openstond zeer warme lucht werd afgevoerd. De geur werd herkend als henneplucht. De woning is met een machtiging betreden en er werd een inwerking zijnde weedplantage van 450 oogstrijpe hennepplanten aangetroffen. Ook hier werd alles geruimd en het onderzoek naar de bewoner wordt voortgezet.

Hennepkwerkerijen geruimd op woensdag 9 maart

Woensdag is een woning gecontroleerd aan de Plataanstraat te Bergen op Zoom. De Courageleden mochten met toestemming van de hoofdbewoner naar binnen en op een van de slaapkamers werd een hennepkwekerij aangetroffen. Ten tijde van het onderzoek liepen de gemoederen wat op en werd het onderzoek belemmerd. Vervolgens moesten de leden van Courage overgaan tot aanhouding van 3 personen ( 2 mannen van 21 en 18 jaar ) en een jonge vrouw van 18 jaar. Ze moesten alle drie geboeid worden afgevoerd. Ze werden aangehouden wegens het kweken van hennepplanten, belediging, diefstal c.q. vernieling en verzet bij de aanhouding. Ze werden overgebracht naar het bureau, verhoord en in de loop van de avond weer in vrijheid gesteld. Tegen het drietal wordt een uitgebreid proces-verbaal opgemaakt. De kwekerij werd geruimd en omvatte 193 oogstrijpe hennepplanten.
Later op de woensdagavond werd in de Jan Vermeerlaan te Roosendaal nog een weedplantage geruimd. De planten waren geknipt maar er lagen nog vele kilo's met hennepafval. Ook deze kwekerij is ontmanteld en afgevoerd. Een onderzoek naar de bewoner/kweker volgt. Er bleken 633 hennepplanten gekweekt te zijn.

Diefstal uit bestelwagen

BERGEN OP ZOOM: Woensdagmiddag is ingebroken in een bedrijfswagen die geparkeerd stond aan de Antwerpsestraat. De dader heeft een ruit van de auto ingeslagen. Een autoradio is gestolen.

Fransman aangehouden met softdrugs

BERGEN OP ZOOM: Woensdagavond is een 31-jarige man uit (F) Dunkerque aangehouden voor het in het bezit hebben van softdrugs aan de Olympialaan. De agenten hielden de man aan en roken een sterke henneplucht. Op het verzoek softdrugs te overhandigen gaf hij een gripzakje met weed. Bij het doorzoeken van de auto vonden de agenten nog ruim 100 gram softdrugs. De man kreeg een boete opgelegd van 500 die hij niet kon betalen. Vervolgens werd een dagvaarding uitgereikt om zich later bij de rechter te verantwoorden.

Vernieling van ruiten

BERGEN OP ZOOM: Woensdag is aangifte gedaan van vernieling en beschadiging van ruiten van een kantoren complex aan de Rooseveltlaan De dader(s) heeft met stoeptegels drie ruiten vernield.

Man aangehouden met hennep

BERGEN OP ZOOM: Woensdagavond is een 36-jarige man uit (B) Ottignies aangehouden voor het in bezit hebben van softdrugs op de Rooseveltlaan. De agenten troffen de man in de auto aan en zagen een plastic zakje liggen. Hierop hebben zij de bestuurder gevraagd wat er in het zakje zat. Het bleek om hennep te gaan. De verdachte kreeg een dagvaarding uitgereikt.

Twee inbraken in bedrijf

ROOSENDAAL: In de nacht van woensdag op donderdag is bij een kantoorpand aan de Brugstraat ingebroken. De dader(s) heeft met een tegel de ruit van de voordeur ingegooid. Een laptop en een beeldscherm zijn meegenomen. In dezelfde nacht is bij een bedrijf aan de Dr. Braberstraat met een grote zwerfkei de ruit naast de toegangsdeur ingegooid. Door het gat wat is ontstaan is het pand betreden. Een tft-scherm, een toetsenbord en een router zijn meegenomen. De politie stelt een onderzoek in naar beide inbraken.

Auteur: Karen de Groot