Gemeente Dordrecht


De Stadswerven onderwerp van prijsvraag voor jonge architecten

De gemeente Dordrecht geeft jonge architecten de kans om een voorstel te maken voor de inrichting van een deel van de nieuwe wijk De Stadswerven. Dit gebeurt in het kader van Europan 8, een prijsvraag voor jonge architecten. Het college van B&W heeft 60.000 beschikbaar gesteld voor deelname.

Dordrecht kandidaat voor eindmanifestatie
De deelnemers aan de prijsvraag kunnen hun creativiteit loslaten op een plek aan de oostgrens van het plangebied, ter hoogte van de huidige Papendrechtsestraat. Het bijzondere van de prijsvraag is dat de gemeente verplicht is zich in te spannen om het winnende ontwerp te laten uitvoeren. Begin volgend jaar zijn de winnaars bekend en in juni 2006 is er een eindmanifestatie voor de 700 deelnemers. Deze wordt mogelijk in Dordrecht gehouden.

Overkoepelend thema
Iedere twee jaar nodigt Europan jonge architecten uit oplossingen aan te dragen voor locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten in 20 Europese landen. De prijsvraag wordt in alle deelnemende landen volgens dezelfde regels en met het overkoepelende thema 'European Urbanity' georganiseerd en in elk land beoordeelt een nationale jury de inzendingen voor de locaties in het betreffende land.

Hiermee beoogt Europan vorm te geven aan een Europa waarin jonge en veelbelovende architecten kunnen bijdragen aan vernieuwingen op het gebied van de ruimtelijke vormgeving. In Nederland worden voor elke locatie gemiddeld veertig plannen ingeleverd, die stuk voor stuk aanleiding kunnen zijn om eigen standpunten te herzien of bij te stellen. Van de circa 75 Europese locaties voor Europan 8, bevinden zich er zes in Nederland: Alkmaar, Dordrecht, Enschede, Haarlem, Tilburg en Zwolle.

Meer informatie:
www.stadswerven.nl of www.europan.nl