Digitale Gemeente Houten

Levend orgel begeleidt passieconcert in Schalkwijk

maandag 28 februari 2005 - Bron: Stichting Vrienden van het Bätzorgel

Een levend orgel begeleidt het jaarlijkse passieconcert van de Stichting Vrienden van het Bätzorgel. Dit jaar treedt het Praetorius Ensemble op onder leiding van Norbert Kunst. Het ensemble bestaat uit 30 blokfluittisten en een aantal zangers.Het geluid van de 30 renaissance blokfluiten van groot tot klein, lijkt op een zeer levendig orgel De renaissance blokfluiten hebben een diepere klank dan de moderne blokfluiten.

Het hoofdwerk op het programma is Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude. Buxtehude (1637-1707) was leermeester van Bach en componeerde in de Noord-Duitse stijl. Ter gelegenheid van de Goede week schreef hij een werk waarin hij de ledematen van Jezus aan het kruis bezong. Membra Jesu Nostri bestaat uit zeven cantates die zijn geïnspireerd op achtereenvolgens de voeten, de knieën, de handen, de lendenen, de borst, het hart en het gelaat. Elke cantate is opgebouwd uit een instrumentale inleiding, een aria en een koorzang.

Tussen de cantates door speelt het Praetorius Ensemble instrumentale werken van tijdgenoten van Buxtehude: Becker, Schmelzer en Rosenmüller. Daarbij zal ook een klavecimbel klinken.

Het concert vindt plaats in de H. Michaelkerk in Schalkwijk op vrijdag 11 maart 2005. Aanvang 20.00 uur. Toegang: 7,50, voor donateurs 5,00

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).