Cap Gemini Ernst & Young


PERSBERICHT

Utrecht, 10 maart 2005

Nederland scoort zwak in volledig elektronische dienstverlening:

Online-overheid nu bijna overal realiteit, blijkt uit onderzoek van Europese Commissie

Meer dan 90% van openbare dienstverleners is nu online aanwezig en 48% van de openbare basisdiensten is volledig interactief. Dit blijkt uit het vijfde jaarlijkse onderzoek van de Europese Commissie naar online-overheidsdiensten in Europa. Metingen van de beschikbaarheid en de interactiviteit tonen aan dat de nieuwe EU-lidstaten nu al het niveau hebben bereikt waar de 15 voormalige EU-leden twee jaar geleden stonden. De uitdaging is nu ervoor te zorgen dat online-overheidsdiensten zo breed en uitgebreid mogelijk worden gebruikt, zodat het bedrijfsleven en de burger er optimaal van kunnen profiteren.

Deze studie laat zien dat er in heel Europa indrukwekkende voortgang is geboekt bij de ontwikkeling en het online toegankelijk maken van openbare diensten. De kloof in het aanbieden van diensten tussen de nieuwe lidstaten en de 15 leden van voor de uitbreiding van de EU is smaller dan velen hadden verwacht en zou wel eens heel snel gedicht kunnen zijn stelt Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding. Elektronische overheidsdiensten kunnen administratieve formaliteiten gemakkelijker en aangenamer maken. Door bedrijven en burgers te stimuleren er zo veel en zo intensief mogelijk gebruik van te maken, zal de doelmatigheid van deze diensten, en daardoor ook de productiviteit en de concurrentie in alle geledingen van de economie, alleen maar groter worden.

Bij het onderzoek, dat voor de Europese Commissie werd uitgevoerd door Capgemini, werden 14.000 websites in 28 landen, de 25 lidstaten van de EU plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland, doorgelicht. Zweden is het verst met het online aanbieden van openbare diensten, op de voet gevolgd door Oostenrijk. Voor het onderzoek werd een index gedefinieerd voor de geavanceerdheid van openbare diensten, van eenvoudige online informatie tot volledig interactieve diensten, compleet met online betalingen en online dienstverlening. Deze index nam bij elke meting toe en staat nu op 65%. Exclusief de nieuwe lidstaten stopt de teller pas op 72%, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar .

De tien nieuwe EU-lidstaten scoren nog voornamelijk in de onderste helft van de rangorde. De ontwikkeling van elektronische overheidsdiensten door deze landen heeft reeds het peil bereikt dat de EU 15 twee jaar geleden hadden. Ze maken dus snelle vorderingen. Estland bevindt zich zelfs al in de bovenste helft van de rangorde.

Nederland groeit het laatste jaar, vooral door de recente invoering van elektronische belastingaangifte voor bedrijven, van 65% naar 70%. Hiermee blijft ons land middenmotor met een 13e plek op een totaal van 28 landen. Ten aanzien van volledig elektronisch afhandelbare dienstverlening waar geen papieren formulier meer aan te pas komt blijft Nederland een teleurstellende plek innemen: een score van 32% ten opzichte van een Europees gemiddelde van 46% (plaats 20 van de 28). Daarmee scoort ons land maar net iets (2%) boven het gemiddelde van de tien nieuwe lidstaten.

Onze overheden doen het maar langzaam beter op het internet, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Er worden belangrijke inhaalslagen voorbereid, bijvoorbeeld door invoering van DigiD, een snelle methode voor identiteitsvaststelling van burgers en bedrijven. Daarnaast kan de inzet van een geavanceerd systeem voor elektronische formulieren voor een doorbraak zorgen, aldus prof. dr. Hein van Duivenboden, manager eGovernment van Capgemini. Het zou me niet verbazen als Nederland daardoor volgend jaar flink zal stijgen.

Het onderzoek wordt sinds 2001 in de voormalige 15 EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland en Zwitserland uitgevoerd. Landen die het afgelopen jaar de grootste vooruitgang boekten zijn IJsland (+20%), Duitsland (+15%, Italië (+13%), GB (+13%) en België (+9%).

Uit het onderzoek valt op te maken dat de groei in de geavanceerdheid (zoals het volledig interactief zijn van diensten) de komende jaren zal afvlakken. Voor een nog verdere verbetering zullen een nauwere samenhang tussen front- en back-office van openbare diensten, een hechtere samenwerking en een verandering in cultuur en processen nodig zijn.

Verbetering van het aanbod van openbare diensten vormt een essentieel onderdeel van de bredere economische strategie om de economie van de EU te moderniseren. De nieuwe Lissabon-strategie wil een duidelijke, stabiele en concurrerende omgeving voor elektronische communicatie en digitale diensten bevorderen en streeft naar meer onderzoek en innovatie in de informatie- en communicatie­technologie en naar een informatiemaatschappij waarin deelname door iedereen en kwaliteit van leven voorop staan.

Over Capgemini

Capgemini, een van de meest toonaangevende aanbieders van consulting-, technology- en outsourcing-diensten ter wereld, werkt op een unieke manier samen met zijn klanten. Deze werkwijze noemt Capgemini de Collaborative Business Experience . Door zich te richten op gezamenlijk succes en het behalen van aantoonbare toegevoegde waarde helpt Capgemini bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën, het optimaal benutten van de mogelijkheden van technologie, en te groeien als gevolg van een krachtige samenwerking. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 60.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2004 een omzet van 6,29 miljard euro.

Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.capgemini.com

EINDE PERSBERICHT