Ingezonden persbericht

De omroepwerkgevers en de werknemersorganisaties hebben overeenstemming bereikt over een CAO voor 2005. In dit jaar moet tevens overleg over de modernisering van de omroep-CAO worden afgerond.

De salarissen worden per 1 april 2005 met 0,5% verhoogd en wordt een eenmalige uitkering verstrekt van 0,25%. Over een loonsverhoging voor de tweede helft van 2005 wordt in mei a.s. verder gesproken.

Bij ziekte wordt in het eerste ziektejaar 100% van het salaris betaald, in het tweede ziektejaar 70%; voor de pensioenopbouw geldt dan het volledige salaris. Bij reïntegratie tijdens het tweede ziektejaar wordt 100% betaald over de gewerkte uren. Indien er geen enkel uitzicht is op herstel wordt eveneens 100% van het salaris betaald. Afhankelijk van ontwikkelingen elders kan deze afspraak worden herzien.

Contracten
In het contractenbeleid worden onderscheid gemaakt tussen procesfuncties en projectfuncties. Voor procesfuncties (bij structurele programma's met een looptijd van tenminste vijf jaar of werkzaamheden die behoren tot de vaste bedrijfsvoering) geldt dat met inachtneming van een zekere bandbreedte 90% na één jaar een vast contract krijgt. Voor projectfuncties (bij korter lopende programma's of kortlopende werkzaamheden) is dat percentage 60. In overleg met de ondernemingsraden kunnen de werkgevers hiervan afwijken.

Bij beëindiging van tijdelijke contracten is een vergoeding overeengekomen van één maandsalaris voor een contractperiode van meer dan achttien maanden oplopend tot 4,5 maandsalaris voor een contractperiode van zestig maanden.

Modernisering
Werkgevers doen in april voorstellen voor een modernisering van de CAO. Aan de orde komen daarbij onder meer werktijden, loongebouw/doorstroming, redactiestatuut, pensioen/levensloop, NRD, kinderopvang en WAO/WW. Partijen zijn overeengekomen dat modernisering en loonkostenbeheersing aparte agendapunten zijn. Zij hebben zich verplicht de onderhandelingen hierover nog dit jaar af te ronden.

André Matthijsse
Andre.matthijsse@omroep.nl
---- --