persbericht

Dordrecht 10 maart 2005

Syrische Koerden

Amnesty International: Rapport over Syrië

10/03/2005 - yekiti.net De Syrische regering moet meteen stoppen met het schenden van de mensenrechten, van de Koerden die in Syrië leven. Dit heeft Amnesty International gezegd in een report die vandaag is uitgebracht op de verjaardag/herdenking van de Qamishli botsingen Syrië. De autoriteiten moeten een open onderzoek houden naar de onrechtelijke moorden en doden die voortkomen aan maarteling en slechte behandeling in de gevangenis en de marteling van de Koerden is aan het licht gekomen sinds maart 2004.

Het rapport "Koerden in de Syrische republiek" onderzoekt na een jaar de mensenrechtenschendingen op maart 2004 tegen de Koerden sinds de botsingen tijdens een voetbalwedstrijd tussen de Koerdische en Arabische teams in Qamishli, in noordoost Syrië dat leidde tot demonstraties en opstanden door het hele land waarbij 30 Koerden werden gedood en tweeduizend mensen werden opgepakt. (Voor het grootste deel Koerden) Kinderen, ouderen, en normale mensen waren gemarteld en slecht behandeld. Verschillende Koerdische studenten werden van hun school gestuurd, omdat ze meededen aan vreedzame demonstraties.

Sinds maart is er een duidelijke toename van het aantal gerapporteerde doden, die zijn gepleegd door het leger en politie. Ook is er sprake van een systematische discriminatie van de Koerden. Het report van heeft geresulteerd in een onderzoek, die ook de systematische discriminatie beschreef.

Het rapport van Amnesty International roept de Syrische regering op om:
-Om het verbod op Koerdische taal en cultuur op te heffen. Ze moeten de Koerden het recht geven om hun taal te gebruiken in onderwijs, werkplaats, organisaties en privé feesten. En ze moeten het toestaan om Koerdische namen voor bedrijven kinderen te gebruiken.

- Ze moeten een onderzoek instellen naar het verkeerde gedrag van de veiligheidstroepen in de gebeurtenissen van maart 2004
- Ze moeten een onderzoek instellen naar de illegale moorden, marteling en doden als resultaat van slechte behandeling.

- Ze moeten oplossingen vinden voor de discriminatie gericht tegen de Koerden en andere overtredingen op het mensenrechten gebied.
- Ook moet er een oplossing komen voor de staatloosheid van in Syrië geboren Koerden.

De 1.5 tot 2 miljoen Koerden in Syrië, die de tweede grootste etnische groep uitmaken naast de Arabieren lijden onder discriminatie, die is gebaseerd op identiteit.
Velen honderdduizenden Koerden zijn staatloos en worden basisrechten zoals onderwijs, werk en gezondheid ontzegd, die andere volkeren die in Syrië leven wel hebben. Of ze deze rechten ooit krijgen is nog de vraag......

meer info
www.yekiti.net

Kawa Rashid
tel 0645562552


---