Verbond van Verzekeraars

Tweede Kamer schaart zich achter brancheorganisaties

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich onlangs tijdens een Algemeen Overleg (AO) positief uitgelaten over het gezamenlijke standpunt van het Verbond, tussenpersonenorganisaties NBVA en NVA, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland (VvHN). De vijf brancheorganisaties zijn voorstander van een verbeterd provisiesysteem, maar vinden een volledige kostenuitsplitsing geen goed idee.

Verbondsdirecteur Leo De Boer is tevreden over het verloop van het AO. Samen met alle betrokken financiële brancheorganisaties hebben we de afgelopen weken de zaak met betrekking tot provisie op een rij gezet en geïnventariseerd hoe we tot een transparanter systeem kunnen komen. Ook hebben we gekeken naar andere zaken die voortvloeien uit de Wet financiële dienstverlening, zoals toezicht en de noodzaak van een gemoderniseerde financiële bijsluiter. Het belang van de consument stond daarbij voorop, maar uiteraard hebben we ook gekeken naar de administratieve belasting voor de branche.

Zinvolle gesprekken

Volgens De Boer waren het zinvolle gesprekken, die uiteindelijk hebben geleid tot een gezamenlijk standpunt, waar hij zeer over te spreken is. Wij vinden het geheel van maatregelen waar we nu voor staan, zoals de komst van de Wfd, een TER (Total Expense Ratio) en een betere balans tussen afsluit- en doorlopende provisie een uitstekend pakket, dat zowel de consument als de markt recht doet.

De Boer vindt het belangrijk dat intermediairs inzicht verschaffen aan de consument in de (netto) waarde(opbouw) van zijn aankoop. In die zin ondersteunen we de gedachte van het vermelden van de TER (het totale kostenpercentage), maar we vinden niet dat deze moet worden uitgesplitst naar verkoop- en advieskosten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze uitsplitsing sterk manipuleerbaar is en administratief zeer kostbaar (met een administratieve lastendruk tot gevolg). Bovendien lost uitsplitsing het probleem van mis-selling (verkoop van een product dat eigenlijk niet bij de klant past) niet op, omdat de consument dan nog steeds niet weet of het product voor hem ook echt een passend product is.

Plan vóór de zomer

Hoewel een aantal Kamerleden twijfels had over het achterwege laten van een uitsplitsing van de kosten (zo pleitte PvdA-Kamerlid Heemskerk voor volledige provisietransparantie als uitsplitsing niet mogelijk is), schaarde een meerderheid van de Kamer zich achter het standpunt van de vijf brancheorganisaties.

De komende tijd zal het ministerie van Financiën verder overleggen met zowel branche- als consumentenorganisaties over de uitwerking van de voorstellen. Financiën moet nog vóór de zomer een uitgewerkt plan indienen bij de Tweede Kamer.

Verzekerd!, maart 2005