Gemeente Amsterdam

Segregatie in Amsterdam neemt toe

11 maart 2005 - Herbert Raat
Het college van B&W heeft kennis genomen van de Diversiteit- en Integratiemonitor. Het doel van het rapport is de diversiteit en integratie in Amsterdam in beeld te brengen. De monitor is als instrument ontwikkeld om de ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en integratie in Amsterdam te volgen, en wordt ook gebruikt bij de heroriëntatie van het diversiteit- en integratiebeleid.

Uit de monitor komt onder meer het volgende naar voren:
* Opleiding is de belangrijkste voorspeller voor integratie. Hoe hoger opgeleid Amsterdammers zijn, hoe beter geïntegreerd ze zijn.
* De segregatie tussen verschillende etnische groepen neemt toe. Op de woningmarkt is dit duidelijk te zien. Vooral Marokkanen, Turken en Nederlanders wonen in toenemende mate bij elkaar.
* Er zijn weinig gemengde scholen, terwijl er veel zwarte en witte scholen zijn. Over deze situatie zijn zowel autochtonen als allochtonen ontevreden.

* De bewering dat alleen gezinnen met een hoger inkomen vertrekken moet worden gerelativeerd. Ook gezinnen met een minimuminkomen vertrekken uit de stad.

* De positie van etnische groepen verschilt sterk. Marokkanen vallen op doordat zij de laagste score hebben op de zogenaamde kansindicatoren en de hoogste op de risicofactoren van de acht grote etnische groepen.

* De Marokkanen worden gevolgd door de Turken, maar bij hen zijn er meer verbeteringen in hun positie zichtbaar. Hun inkomen is gestegen en ook de leefsituatie is verbeterd.
* Beide groepen kampen met taalproblemen en ook hun band met hun land van herkomst is erg sterk.

Voor de definitie van het begrip integratie is aansluiting gevonden bij de commissie Blok. Integratie wordt gezien als een begrip dat met veel factoren samenhangt zoals inkomen, opleidingsniveau, politieke interesse en de sterkte van de band met het land van herkomst.

In het rapport heeft O+S ervoor gekozen om de segregatie op de Amsterdamse woningmarkt te meten. Het college hecht eraan te benadrukken dat de menging van etnische groepen in Amsterdamse wijken nooit uitgangspunt van beleid is geweest. Inzet van dit beleid is altijd geweest om een goede menging van Amsterdammers naar sociaal-economische positie te bewerkstelligen. Dit mede vanuit de veronderstelling dat een verbetering van de sociaal-economische positie in belangrijke mate bijdraagt aan de integratie van de verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam.

Het college blijft streven naar gemengde wijken, gemeten naar sociaal-economische omstandigheden.

Bijgaand de aanbiedingsbrief en het rapport. Zie het origineel

© Gemeente Amsterdam