Voedsel en Waren Autoriteit

Het volgende rapport is gepubliceerd op de VWA website:

Handhavingsactie verkoop rodenticiden voor professioneel gebruik aan consumenten

Rapportnummer ND04o008 - 02

Drs. H.R. Reus

VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT

Regionale dienst Noord
Keuringsdienst van Waren
Postbus 465
9700 AL Groningen
tel.nr. 050 - 5886000
fax 050 - 5886100
e-mail nd@vwa.nl
internetsite www.vwa.nl
Oktober 2004

VWA/KvW Noord, rapport ND04o008-02, oktober 2004

SAMENVATTING

In dit rapport worden de resultaten beschreven van een handhavingsactie met betrekking tot de verkoop van grootverpakkingen rodenticiden (800 gram of meer). Dit onderzoek maakt deel uit van een breed project naar de naleving van de Bestrijdingsmiddelenwet (BMW) in de dienstverlenende sector, de detailhandel en op locaties waar producten voor de consument worden geproduceerd. Rodenticiden zijn producten die gebruikt worden ter bestrijding van knaagdieren, o.a. ratten en muizen.
Ter bescherming van de consument en het milieu mogen rodenticiden slechts onder strikte voorwaarden worden gebruikt. De bestrijding van ratten is hierdoor uitsluitend voorbehouden aan personen die in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsdiploma. De bestrijding van muizen binnenshuis mag daarentegen wel door de consument worden uitgevoerd. Daar de consument veelal overlast ondervindt van een enkele muis, heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen na ruggespraak met de leveranciers van rodenticiden, middelen toegelaten welke speciaal voor particulier en speciaal voor professioneel gebruik zijn. Voor de consument staan voor de bestrijding van een enkele muis verpakkingen tot maximaal 200 gram ter beschikking, terwijl de professionele bestrijder verpakkingen van minimaal 800 gram tot zijn beschikking heeft.
Het verschil in verpakkingsgrootte en het al dan niet toegestane gebruik door de consument komt tot uitdrukking in de afgegeven toelatingsbeschikkingen van de betreffende middelen. In het wettelijk gebruiksvoorschrift op de verpakking van het middel komt dat verschil ook tot uiting.
Uit enige inspecties uitgevoerd in 2003 is gebleken dat de verpakkingen van 800 gram volop in het consumentencircuit te koop worden aangeboden.
Binnen het deelproject "verkoop van grootverpakkingen rodenticiden in de detailhandel" zijn in totaal 129 verkooppunten die toegankelijk zijn voor de consument, bezocht. Tevens zijn 4 groothandelaren bezocht. Tot de geïnspecteerde detaillisten behoren met name dierenspeciaalzaken, drogisterijen, tuincentra en bouwmarkten.

Uit het onderzoek is gebleken dat door 66 van de 129 geïnspecteerde detaillisten (51%) middelen ter bestrijding van ratten en muizen te koop worden aangeboden, welke uitsluitend voor professioneel gebruik bestemd zijn. Deze bedrijven overtreden hiermee artikel 8 van het Bestrijdingsmiddelenbesluit, dat stelt dat bestrijdingsmiddelen die niet bestemd zijn voor huishoudelijk gebruik in een speciale bewaarplaats moeten worden opgeslagen en dus niet in voorraad gehouden mogen worden in ruimten welke toegankelijk zijn voor de consument. Gebleken is dat het merendeel van de geïnspecteerde bedrijven niet op de hoogte is van het feit dat grootverpakkingen van rodenticiden niet aan de consument mogen worden verkocht. Tegen deze bedrijven is waarschuwend opgetreden en is te kennen gegeven dat er een einde gemaakt dient te worden aan de verkoop.

Gebleken is dat de bezochte groothandelaren maar ten dele op de hoogte zijn van het verbod op de verkoop van grootverpakkingen van rodenticiden aan consumenten. Daar de groothandel in principe niet toegankelijk is voor het brede publiek, zal hier geen overtreding van artikel 8 van het Bestrijdingsmiddelenbesluit worden geconstateerd. In voorkomende gevallen is de groothandel wel door de VWA/KvW op de hoogte gesteld van het feit, dat hun afnemers (de detaillisten) een wettelijke bepaling overtreden als zij grootverpakkingen van rodenticiden in hun zaak te koop aanbieden.

TREFWOORDEN
Ratten- en muizenbestrijdingsmiddel, rodenticide

VWA/KvW Noord, rapport ND04o008-02, oktober 2004

Voor het volledige rapport:

6. CONCLUSIES

Uit het uitgevoerde onderzoek naar de verkoop van rodenticiden in de detailhandel kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
* Door 66 van de 129 geïnspecteerde detaillisten (51%) worden grootverpakkingen van rodenticiden voor verkoop aan de consument in voorraad gehouden, hetgeen een overtreding is van artikel 8 van het Bestrijdingsmiddelenbesluit.
* Een deel van de detailhandel (m.n. drogisterijen) is niet op de hoogte van het feit dat verpakkingen met een inhoud van meer dan 200 gram niet aan de consument mogen worden afgeleverd
* Een deel van de bezochte groothandelaren is niet op de hoogte van het feit dat de detailhandel verpakkingen met een inhoud van meer dan 200 gram niet aan de consument mag afleveren

VWA/KvW Noord, rapport ND04o008-02, oktober 2004 3

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting:

Charlotte Menten charlotte.menten@vwa.nl of (070) 448 41 52

Annette Kraft van Ermel annette.kraftvanermel@vwa.nl of (070) 448 40 74

----------
Wilt u reageren op de inhoud? Mail dan naar info@vwa.nl.